Liiga soolane toit koormab enne aju, kui läheb vererõhu kallale

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne sool toidus kahjustab ka aju võimekust, leiti uuringus.
Liigne sool toidus kahjustab ka aju võimekust, leiti uuringus. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Kõrge soolasisaldusega toit võib ajule ja vaimsele võimekusele halvasti mõjuda ka siis, kui see ei vii vererõhku ohtlikule tasemele.

Uus uuring leidis, et hiirtel, kellele anti kõrge soolasisaldusega toidu, vähenes verevool ajju. Aju veresooned said kannatada ja kognitiivne võimekus langes, vahendab Los Angeles Times

Uurijad leidsid, et nähtus ei olnud kõrge vererõhu loomulik tagajärg, nagu pikalt arvati. Selle asemel oli aju võimekuse vähenemine seotud soolestikust ajju saadetud signaalidega.

Weill Cornell Medicine´i uurijad New Yorkis tahtsid teada, kuidas on seotud see, mida sööme, sellega, kui hästi meie aju töötab ning millist rolli mängib selles kõiges immuunsussüsteem. Uurijad pakuvad välja, et krooniline soolarikas dieet mõjub esmalt kitsastele aju veresoontele ning alles hiljem vererõhule. Ülesoolatud soolestik saadab sõnumeid, mis panevad aluse aju võimekuse vähenemisele.

Soolarikka toidu söömise tagajärjel vähenes verevarustus kahes ajupiirkonnas, mis on vastutavad õppimise ja mälu eest: ajukoor ja hipokampus. Sellega langes vaimne võimekus, kuigi kõrget vererõhku veel ei esinenud. Kui hiired soolarikkalt toidult maha võeti või nende immuunsignaalid suruti maha ravimitega, taastus ka kognitiivne võimekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles