Värske uuring: kuumas ruumis tehtud jooga ei ole kasulikum kui tavaline

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogaharjutused parandasid uuringus osalejate veresoonte tervislikku seisundit.
Joogaharjutused parandasid uuringus osalejate veresoonte tervislikku seisundit. Illustratsioon: LightField Studios / Panthermedia / Scanpix

Üle maailma populaarsed 40-kraadises kuumuses toimuvad Bikram jooga trennid on tulnud ka Eestisse. Teadusuuring selgitas välja, kas treeningu kasulik mõju tuleb kõrgest temperatuurist. 

Bikram jooga koosneb 26 asendit (asanat) ja kahest hingamisharjutusest, mida sooritatakse 40-kraadisel temperatuuril. Sellises kuumuses joogaharjutuste tegemine võib Bikrami propageerijate sõnul atroskleroosi süvenemist edasi lükata. Haigus, mille puhul arteriseina sisekihti hakkab ladestuma rasvataolisi aineid, võib tekitada kalduvust trombide või muu südamehaiguse tekkimiseks, vahendab The Guardian

USA Texase ülikooli teadlased tahtsid proovile panna väite, et treeningu kasuliku mõju jaoks on vaja just 40-kraadist keskkonda. Tehtud uuring näitas, et Bikram jooga aitas tõepoolest veresoontes toimuvaid muutusi vähendada ning ateroskleroosi kulgu aeglustada. Siiski ei olnud mingit vahet, kas harjutusi sooritada kuumas ruumis või tavalisel temperatuuril.

Katses osalenud 40–60-aastased osalejad tegid iga nädal kolm 90-minutilist Bikram jooga trenni. Osalejad jagati kolme gruppi, kus kaks gruppi sooritasid harjutusi erinevatel temperatuuridel ning üks oli platseebogrupp, kes jätkas oma tavapärast elustiili.

Peale 12 nädalat oli nii neil, kes tegid Bikram joogat 40-kraadisel temperatuuril kui ka neil, kes sooritasid samu harjutusi tavalisel toatemperatuuril, ühtviisi näha arterite seinade tugevnemist. Seega piisab jooga- ja hingamisharjutustest, et saavutada südamehaigusi ennetav efekt. Bikram jooga kuum toatemperatuur ei mängi selle juures aga mingit rolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles