Saun võib teha sama palju head kui trenn

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun teeb head, kuid ka sellega ei tasu liialdada.
Saun teeb head, kuid ka sellega ei tasu liialdada. Foto: PantherMedia / Scanpix/ JCB Prod

Kuum saun ei pruugi olla vaid mõnus ajaviide, vaid võib mõjutada ka südant ja veresooni sarnaselt mõõdukale treeningule, selgus värskest uuringust. 

Sellise järelduseni jõuti uuringuga, milles jälgiti 30-minutilise saunaskäigu mõju organismile, kirjutab newsmax.com. Teadlaste sõnul võivad tulemused aidata selgitada, mis regulaarselt saunas käivatel inimestel on väiksem südamehaiguste ja dementsuse tekkimise risk.  

Uuringust selgus veel, et saunatajate vererõhk langes ja arterite jäikus vähenes kohe pärast saunaskäiku. Samuti hakkas inimeste süda kiiremini lööma ja tekitas sarnase efekti, nagu mõõduka kehalise aktiivsuse puhul.

Praegu pole veel täpselt teada, miks see nii on, kuid sauna kuumus on üks peamine tegur, rääkis Tanjaniina Laukkanen Ida-Soome ülikoolist. Ta selgitas, et tegemist on justkui loodusliku diureetilise mõjuga, alandades vererõhku ja vähendades südame töökoormust. 

Lisaks aitab saun inimestel lõõgastuda, tõdesid teadlased. 

Soomes tehtud uuringus osales 102 keskealist täiskasvanut. Uuringu peamine eesmärk oli välja selgitada, kas saunaskäigul on positiivne mõju veresoontele ja südamele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles