Spetsialist: riik vajab hädasti eakate arste

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Eesti Gerontoloogia ja Geriaatria Assotsiatsiooni (EGGA) esimehe Jelena Leiburi hinnangul oleks Eestis hädasti vaja spetsiaalseid eakate arste ehk geriaatreid.

Leiburi arvates võiks hooldekodusid osaliselt asendada nn toetatud elamine, kus vanuritega samas majas on olemas abiline, kes märguande peale tuleb ja aitab, vahendab ERR Uudised.

Tema sõnu vajab Eesti spetsiaalseid eakate arste, kes hakkaksid juurutama eakate hindamissüsteemi, mille abil saab hinnangu anda eaka füüsilisele ja vaimsele toimetulekule ning sotsiaalsele suhtlusele.

Leiburi sõnul on suur probleem ka see, et eakat kodus hooldavad pereliikmed ägavad suure vastutuskoorma all ning neist paljudel pole hooldamise tõttu võimalik käia tööl või puudub isiklik vaba aeg – siin oleksid abiks asendajad, kes annaksid haigete pereliikmetele paaril korral nädalas mõned tunnid vaba aega oma asjade ajamiseks.

Sotsiaalministeeriumis hinnatakse praegu võimalusi, kuidas jaotada hooldekodude eest maksmist õiglasemalt – näiteks võiks eakas või ta pere maksta toidu ja eluaseme eest, omavalitsus toetaks hooldusabi, haigekassa tasustaks õendusteenust, riik aga konkreetseid hooldusteenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles