Ettevaatust: retseptiravim ja taimne toidulisand ei pruugi kokku sobida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takjajuure õli.
Takjajuure õli. Illustratsioon: Olga Sergeeva/PhanterMedia/Scanpix

Retseptiravimeid võttes tuleb taimsete toidulisandite suhtes tähelepanelik olla, sest mõned kooslused võivad tekitada ohtlike kõrvalmõjusid. 

Teaduskirjanduse analüüs viitab, et retseptiravimitega samaaegselt erinevate loodusravimite kasutamine võib vähendada nende tõhusust või viia isegi kahjulike kõrvaltoimeteni, vahendab ERR teadusportaal Novaator

Analüüs põhines eelnevalt teaduskirjandusse jõudnud 49 juhtumiuuringul ja kahel vaatluslikul uuringul. Näiteks tarvitati samal naistepunaürti, ženšenni juurt või hõlmikpuuekstrakti, kui antidepressante või HIV-d ning epilepsiat kontrolli alla hoidvaid ravimeid.

Mõned ravimtaimed mõjutavad retseptiravimite toimeainete lagunemiskiirust. See omakorda vähendab mitmete ravimite tõhusust. Nende sekka kuuluvad lisaks antihistamiinidele, varfariinidele ning statiinidele näiteks rasestumisvastased tabletid ja HI-viiruse replikatsiooni pidurdavad ravimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles