Tasub teada: milliseid haigusi tuleb taliolümpiale sõitjatel karta?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmine taliolümpia on 2018. aastal Pyeongchangis, 2020. aastal peetakse suveolümpia Tokyos
Järgmine taliolümpia on 2018. aastal Pyeongchangis, 2020. aastal peetakse suveolümpia Tokyos Foto: Kevin Coombs/REUTERS

Terviseamet palub taliolümpiamängudele sõitjatel arvestada, et massüritustel osalemisel on suurem oht nakatuda soolenakkustesse, näiteks salmonelloosi, šigelloosi, noro- ja rotaviirusnakkustesse, A-viirushepatiiti.

Amet soovitab reisijatel enne reisi kontrollida ja läbi mõelda, kas nad on lisaks tavapärase vaktsineerimiskava vaktsiinidele vaktsineeritud ka A-viirushepatiidi ja gripi vastu. Kõiki vaktsineerimisi viib läbi perearst või vaktsineerimiskabinetid, mis asuvad haiglate juures.

Tasuta vaktsineerimist pakutakse täiskasvanutele difteeria ja teetanuse vastu. Nende haiguste vastu tuleks kaitset uuendada iga kümne aasta möödumise järel.

Soovitused nakatumise vältimiseks:

Enne reisi

Immuunpuudulikud või krooniliste haigustega inimesed peaksid koos oma arstiga hindama võimalikke nakatumisohte sõltuvalt reisi ajal eesootavast keskkonnast ning reisi kestvusest. Seepärast võiks kaaluda vajadusel täiendavaid vaktsineerimisi, näiteks B-viirushepatiidi, marutõve või kõhutüüfuse vastu.

Olümpiamängudele minnes võiks vormistada endale piirkonnas kehtiva meditsiiniabikindlustus. Kui tarvitate ravimeid mõne kroonilise haiguse raviks, siis tuleb need kaasa võtta originaalpakendis.

Reisi ajal

  • Peske sageli käsi ning varuge ühekordseid desinfitseerivaid salvrätikuid, et saaksite kätepesu võimaluse puudumisel kasutada neid.   
  • Hoidke distantsi haigustunnustega inimestest. Köhides ja aevastades katke nina ja suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga.
  • Sööge korralikult läbikuumutatud toitu, pastöriseeritud piimatooteid ja hoolikalt pestud puu- ja köögivilju. Tänavakauplejate poolt pakutavat toitu võiks pigem vältida.
  • Joogiks ja hambapesuks tarvitage keedetud või pudelivett, hoiduge kraaniveest valmistatud jääkuubikutest.
  • Hoiduge otsestest kontaktidest loomade või lindudega ning ärge külastage linnufarme ega -turge. Linnugripi viiruse ringlust on täheldatud Lõuna-Korea lindude populatsioonis.

Reisilt saabudes

  • Mistahes haigustunnuste ilmnemisel pöörduge kohe oma arsti poole ja informeerige teda kindlasti oma viimasest reisist.

Tutvu ka välisministeeriumi soovitustega Lõuna-Koreasse reisimiseks.

2018. aasta taliolümpiamängud toimuvad 9.–25. veebruarini ja paraolümpiamängud 9.-18. märtsini Lõuna-Koreas Pyeongchangis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles