Kuidas valida treeningu jaoks toidulisandit?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandid.
Toidulisandid. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuigi tõhusam ja odavam on teha trenni ja toituda mitmekülgselt, leidub ka neid, kes võtavad treeningutele ja tervislikule toitumisele juurde toidulisandeid. 

Kehalist koormust toetavate toidulisandite pooldajate üks peamisi väiteid on, et need on ergogeensed ehk suurendavad jõudu ja vastupidavust ning tõhustavad kehalist koormust, vahendab ERR Novaator.

USA riiklik tervise instituut (NIH) koostas ülevaate 20 koostisainest, mis sisalduvad fitnessi toidulisandites. Nende hulgast leiab näiteks antioksüdandid, peedi, kirsi, hargnenud ahelaga aminohapped (BCAA), kofeiin, keratiinid ja valgud.  

Näiteks keratiin võib toetada raske kehalise pingutuse korral jõutreeningus või sprindil, kuid neist pole kasu kestvusaladel, nagu pikamaajooks või ujumine.

C- ja E-vitamiinil puudub samas igasugune mõju treeningu tõhususele või vastupidavusele, kuid neid on jällegi väikeses koguses vaja kogu tervise seisukohalt.

Loe pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles