Menstruatsioonijärgses migreenihoos võib süüdi olla hoopis rauapuudus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migreen võib segada igapäevast töötegemist.
Migreen võib segada igapäevast töötegemist. Foto: Panther Media/Scanpix

Migreenid, mis järgnevad menstruaalveritsusele, võivad olla seotud verekaotusest tingitud madala ferritiinitasemega, mitte östrogeeni taseme kõikumistega.

Uuringus osales 119 järjestikust patsienti ühes peavalukliinikus, vahendab Med24. Neist 85-l esinesid menstruatsiooniga seotud migreenid ja nendest omakorda 30-l olid konkreetsemalt menstruatsiooni lõpuaja migreenid (MLM).

Keskmine MLMi kestus oli 2,6 päeva, kusjuures vähemalt ühel päeval olid peavalud tugevad. 28 patsiendil 30-st oli ferritiini (raua depoovalk - toim.) tase seerumis madalam kui soovituslik 50 ng/ml (keskmiselt 22 ng/ml), kusjuures pooltel oli tase allpool normi piiri, st <18 ng/ml.

Uurijad juhivad tähelepanu, et madala ferritiinitaseme teadaolev sümptom võib olla krooniline peavalu, mis on seotud muuhulgas rauavaegusaneemia, vere hapnikuvähesusega ning võimalik, et ka ajuveresoonte laienemisega, mis käib migreenidega tüüpiliselt kaasas.

Patsiente, kellel madal ferritiinitase on kindlaks tehtud, ravitakse harilikult suukaudse rauaraviga, mis võib migreenide esinemise täielikult likvideerida.

Loe pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles