Tervisenõu: kas internetist tasub tellida ravimeid ja toidulisandeid?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid satuvad aeg-ajalt tarneraskustesse.
Ravimid satuvad aeg-ajalt tarneraskustesse. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuna internetipoodidest võib leida kõike, mida hing ihaldab, tulevad otsinguga välja ka vitamiinid, toidulisandid ning mõnel juhul isegi ravimid. Mis võib aga nende internetist tellimisel juhtuda?

Vastab ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja kohusetäitja Katrin Kollist:

On igaühe enda otsustada ja vastutada, kust sedasorti tooteid osta ja kas neid tarbida. Veebist tellides tasub igal juhul säilitada tervet mõistust. Ettevaatusega tuleks suhtuda nn imetoodetesse – väidetesse, mis lubavad imelist paranemist kõigist (ka rasketest) haigustest, kiiret salenemist jm.

Kui suvalises veebipoes pakutakse ka ravimeid, tasub olla ettevaatlik. Kuigi veebileht võib välja näha professionaalne, võib tegu olla ebaseadusliku müügikohaga. Ravimiameti soovitus on ravimid osta ainult seaduslikust apteegist. Seadusliku internetiapteegi tunneb ära selle järgi, et alates 2015. aasta juulist peab ELi internetiapteekide veebilehtedel olema ühtne logo.

Foto: Ravimiamet

Logole klõpsates avaneb apteegile tegevusloa andnud liikmesriigi ravimiameti veebileht seaduslike internetiapteekide loeteluga. Ühendus internetiapteekide ja ravimiametite veebisaitide vahel on turvatud. Nii on tõendatud, et tegemist on selle riigi seadusliku apteegiga.

Ravimeid on keelatud müüa või suures koguses üle piiri tuua neil, kellel pole selleks luba. Kui tollil on kahtlus, et tegemist on ravimitega, on neil õigus pakk konfiskeerida.

Mujalt kui apteegist (ka seaduslikust internetiapteegist) ostetud ravim võib olla valesti säilitatud, aegunud või võltsitud ja seetõttu kasutamisel ohtlik. Kõige suurem probleem on see ravimi tarvitajale endile, sest kontrollimata kanalitest ravimite hankimise ja ilma arsti teadmata ravimite kasutamisega võib teha kahju oma tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles