Karm tõde: suitsetamise vähendamine terviseriske oluliselt ei leevenda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: Owen Humphreys/PA Wire/Press Association Images

Inimesed, kes üritavad suitsetamist ajapikku vähendada, pole selle võrra sugugi väiksemas ohus, sest ka minimaalne igapäevane suitsetamine rikub tervist.

Juba ühe suitsu tõmbamisel päevas võib olla drastiline mõju üldisele tervisele – see suurendab märkimisväärselt riski haigestuda südamehaigustesse ning hilisemas elus insulti saada, vahendab Independent värsket meditsiiniuuringut ajakirjast The BMJ.

Võimalus, et päevas ühe sigareti suitsetav inimene haigestub südamehaigustesse, oli poole väiksem kui neil, kes suitsetasid iga päev 20 sigaretti – seega oli oluline risk ikkagi olemas.

«Südame-veresoonkonna haiguste vältimiseks puudub ohutu suitsetamise tase, aitab vaid mittesuitsetamine,» nentisid teadlased uuringus. Suitsetajad peaksid nende sõnul leidma viisi, kuidas suitsetamine päriselt lõpetada, sest selle vähendamisel pole märkimisväärset kasu, et terviseohtu ennetada.

Selgus, et päevas ühe sigareti suitsetavatel meestel oli südamehaiguste tekkeks 48 protsenti suurem risk kui neil, kes ei suitsetanud üldse. Naistel tekkis samasugune risk lausa 57 protsendi juures. Samuti tõusis märgatavalt ka insuldirisk neil, kes suitsetasid vaid ühe suitsu päevas – meestel 25 protsenti ja naistel 31 protsenti.

Briti tervishoiu ja kliiniliste tegevusjuhendite keskus on varasemalt andnud soovituse, et suitsetamist võiks vähendada ning samaaegselt kasutada ka nikotiininätsu ja -plaastreid, et halvast harjumusest vabanemine oleks mõjusam ja tagasipöördumine vähem tõenäolisem. Teadlased tõdevad, et suitsetamisest tulebki tervise nimel täielikult loobuda, sest isegi vähene igapäevane suitsetamine hoiab terviseriskid alles.

«Nii mitmeski riigis on trend, et suitsetamist vähendatakse teatud piirini ja arvatakse, et see on üsna hea tulemus. Paraku peavad suitsetajad siiski täielikult lõpetama, et kahju tervisele kaoks,» tõdesid teadlased. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles