Testi end: kui suur on sinu risk haigestuda kopsuvähki

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige sagedasem kopsuvähi põhjus on suitsetamine.
Kõige sagedasem kopsuvähi põhjus on suitsetamine. Illustratsioon: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

Eestis diagnoositakse aastas ligi 400 uut kopsuvähi juhtu meestel ja pisut üle 200 uue juhu naistel. Siiani puudub tõhus meetod kopsuvähi varajaseks avastamiseks. 

Kopsuvähi tekkes on kõige suuremaks riskiteguriks suitsetamine, mis põhjustab 85 protsenti kõigist juhtudest. Mittesuitsetajatel seostatakse kopsuvähki kokkupuudetega radooni ja asbestiga, kirjutab Terviseuudised

Arengu algfaasis ei põhjusta kopsuvähk vaevusi ja sellepärast avastatakse kopsuvähk tihtipeale alles siis, kui kasvaja on juba kasvanud suureks, hakanud põhjustama vaevusi ning on jõudnud levida teistesse organitesse.

Kanada Brocki ülikooli epidemioloogiaprofessori Martin Tammemäe juhitud teadlaste rühm töötas välja kopsuvähi riskikalkulaatori endistele ja praegustele suitsetajatele. Kalkulaatori abil on võimalik arvutada välja enda järgmise kuue aasta jooksul kopsuvähki haigestumise tõenäosus.

Testi saab teha siit.

Kõige tavalisemad kopsuvähi sümptomid on:

  • pikaleveniv köha
  • valu rindkeres
  • veriköha
  • hingeldus
  • korduvad kopsupõletikud

Allikas kasvaja.net

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles