Dieet, mida soovitatakse kunstliku viljastamise ajal jälgida

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahemeredieedi puhu süüakse palju erinevaid vilju ja mereande.
Vahemeredieedi puhu süüakse palju erinevaid vilju ja mereande. Foto: Panther Media / Scanpix

Värskest uuringust selgus, et Vahemere dieet võib tõsta kunstliku viljastumise protsessides osalevate naiste lapsesaamise võimalust. 

Osalejad, kes tarbisid kunstliku viljastamise ajal rohkem köögi- ja puuvilju, täisteratooteid, kaunvilju, kala ja oliiviõli, oli peaaegu 70 protsenti parem võimalus järglase saamiseks kui neil, kes toitusid ebatervislikult, kirjutab Telegraph.

Teadlased uurisid 244 naiselt, kui sageli nad sõid konkreetseid toidugruppe viimase poole aasta jooksul enne seda, kui neile MedDieti skoor, mis jäi vahemikku 0 kuni 55. Kõrgema skooriga inimesed toitusid rohkem Vahemere stiilis kui madalama skoori saanud inimesed. 
 
Naised jagati MedDieti skoori põhjal kolme gruppi. Esimese grupi punktisumma jäid 18 ja 30 vahele, teise grupi omad 31 ja 35 vahele ning kolmanda grupi skoorid 36 kuni 47 vahele. 
 
Uurijad leidsid, et kõige kõrgema skooriga grupil oli võrredes kõige madalama skooriga grupiga oluliselt väiksema raseduste tekkimise tõenäosus. Kui teadlased uurisid alla 35 aasta vanuseid naisi, leidsid nad, et iga 5 punkti kõrgem skoor tähendas, et naisel oli 27 korda kõrgem tõenäosus edukaks raseduseks ja lapse elusalt sündimiseks.
 
Kokkuvõttes rõhutavad tulemused toitumise mõju ja toidu kvaliteedi olulisust paljunemisel, rääkis uuringu eestvedaja, professor Nikos Yiannakour Ateena ülikoolist. 
 
Uuring avaldati ajakirjas Human Reproduction. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles