Erakaevu joogivesi võib pahaaimamatult omanike tervist rikkuda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anne-Christine Poujoula / AFP / Scanpix

Terviseameti sõnul ei ole vaja ühisveevärkides kasutatava põhjaveeallikate pärast muretseda. Küll aga tuleks analüüsida erakaevude veekoostist. 

Terviseamet teatab, et ühisveevärkide kaudu meie elanikeni jõudev joogivesi, sh Ida-Virumaal, vastab üldjuhul kõikidele joogiveele esitatud kvaliteedinõuetele. Selle tagab asjaolu, et joogivee allikatena kasutatakse Ida-Virumaal sügavamaid (kambrium-vendi) ja ka madalamaid (kvaternaari) kihte, kui seda on põlevkivi sektorist enim mõjutatud kogumid.

Põhjaveekogumeid, mis on halvemas seisundis, üldjuhul ühisveevärkide joogivee allikaks ei valita. Mis aga puudutab seda osa tarbijatest, kes ammutavad igapäevase joogivee erakaevudest, siis erakaevude veekvaliteedi üle riiklik järelevalve puudub. Erakaevude omanikel tuleb kaevuvee kvaliteeti ise kontrollida ja vajadusel parandada. 

Vett tuleks esmajoones kindlasti analüüsida mikrobioloogiliste näitajate järgi, sest need kujutavad endast kõige vahetumat terviseohtu. Põllumajanduspiirkondades või nende vahetus läheduses asuvate kaevude vees tuleks täiendavalt uurida lämmastikühendeid (ammoonium, nitrit ja nitraat) ja ka pestitsiide, Lääne-Eestis ka fluoriide. 

Terviseameti kolm soovitust kaevuvee hindamiseks: 

  • Kontrollige kaevu tehnilist seisukorda ning veenduge, et kaev oleks välismõjutuste eest kaitstud.
  • Tellige kohalikust laborist veeanalüüsid mikrobioloogiliste näitajate osas (E.coli, enterokokid, Coli-laadsed ning võimalusel ka kolooniate arv 22 ºC juures). Lähtudes kaevust ja selle asukohast tellige ka lämmastikühendite ja pestitsiidide analüüsid (juhul kui läheduses tegeldakse põllumajandusega), naftasaaduste analüüsid (kui vesi lõhnab bensiini või õlide järgi), fluoriidide analüüsid (Lääne-Eestis). Vajadusel pidage nõu terviseameti kohaliku talitusega.
  • Lähtuvalt analüüsitulemustest rakendage meetmeid olukorra parandamiseks. Selleks pöörduge vastava eriala ettevõtete poole (alates kaevu puhastamise tellimisest ning filtrite paigaldamisest, lõpetades uue puurkaevu rajamise või ühisveevärgiga liitumisega.)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles