Viis signaali, mida trennipuuduses keha sulle saadab

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus häirib argielu.
Unetus häirib argielu. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Scanpix

Treeningu mõjud on ilmselged: parem tervis ja tuju, kiirem ainevahetus, rohkem energiat ja vähem haigusi. Keha annab sulle samuti märku, kui füüsilist koormust jääb väheks. 

Soovituslik on vähemalt pool tundi mõõdukat treeningut päevas, kus hingamine kiireneb ja pulss tõuseb. Business Insider toob välja mõned signaalid, mida keha annab, kui treeningut jääb liiga väheks.

Jääd kergemini haigeks

Kui nakatud kergesti viirushaigustesse, tuleks füüsilist koormust suurendada, et lihaskude stimuleerida. See tõstab ka keha vastupanuvõimet. Uuringud on leidnud seose regulaarse mõõduka treeningu ja tugeva immuunsussüsteemi vahel.

Sind vaevab kõhukinnisus

Treening stimuleerib seedeelundite tööd ja ennetab kõhukinnisust. Mida rohkem trenni teed, seda vähem läheb toidul aega, et jämesool läbida ja seeläbi eraldub väljaheitest vähem vett.

Hakkad kergesti hingeldama

See on ilmselt üks kõige enam esinevaid märke füüsilise aktiivsuse puudumisest. Kui märkad, et hakkad hingeldama tegevusetavalise tegevuse juures, millega sul varem probleeme ei olnud, võib see olla märk aeglustunud ainevahetusest või nõrgenenud südame- veresoonkonnast. Mõlemat saab parandada treeninguga.

Tunned tihti masendust

Treening suurendab dopaniimi, beetaendorfiine, mis parandavad tuju, mälu ja produktiivsust. Kui märkad, et tuju on nullis ja kipud kergemini vihastama, kurvaks või masendunud muutuma, võib see viidata madalale dopamiinitasemele. Treening parandab tuju ja vähendab depressiooni ja ärevuse sümptomeid.

Sul on raske magama jääda

Treening ja füüsiline aktiivsus suurendab terve keha võimekust, sealhulgas parandab ka keha sisemise kella tööd, mis reguleerib unerežiimi. Kui tunneb ebatavalisi unetuse hooge, võib treening aidata ööpäevarütmi paika panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles