Trumpi oranžikas jume tekitab inimestes solaariumihirmu (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Reuters / Scanpix

Britid on asunud solaariume vältima, kuna kardavad, et lõpetavad samasuguse jumega nagu USA president Donald Trump.

73 protsenti täiskasvanud brittidest, kes on varasemalt solaariumis käinud või vähemalt seda plaaninud, on nüüdseks ümber mõelnud, selgub hiljutisest küsitlusest. Vanusegrupist 55-64 eluaastat ütles kaheksa naist kümnest, et nad ei külastaks enam kunagi solaariumit, vahendab Independent.

Selle põhjuseks on just Trumpi ebaloomulik oranžikas jume ning valged laigud silmade ümbruses, mis pärinevad regulaarsetest solaariumikülastustest. Niisamuti ütles kolmveerand vastanud naistest, et Trumpi jume tekitab neis õõvastust ning vähendab soovi solaariumisse minna.

Arste säärane mõtteviis loomulikult rõõmustab, sest nemad on kogu aeg soovitanud, et nahavähi ennetamiseks tasub solaariumiskäimist pigem vältida. Perearst dr Kristy Lau selgitas, miks Trumpi jume võib päästa sadu elusid: «Solaariumist eraldub intensiivset ultraviolettkiirgust, mis aktiveerib naha enneaegse vananemisprotsessi. See kahjustab naharakkude struktuuri ja tekitab seeläbi nahavähi ohtu. President Trumpi valged silmaalused viitavad sellele, et ta vähemalt kannab solaariumis kaitseprille, kuid sellest siiski ei piisa,» nentis arst.

Ta lisas, et rahvusvahelise vähiuuringute keskuse andmeil tõstab alla 35-aastaselt tehtud esimene solaariumiskäik juba 75 protsenti melanoomiriski.

D. Trump.
D. Trump. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

8 soovitust, kuidas nahavähki ennetada:

  • Väldi solaariumi ning pikaaegset päevitamist intensiivse päikesekiirguse käes.
  • Ära lase oma nahal ära põleda, kasuta kindlasti päikesekaitsekreemi.
  • Suviti otsi kella 10 ja 16 vahelisel ajal pigem varjulisi paiku, et päikesekiirgus liiga ei teeks.
  • Intensiivse päikese käes viibides kanna UV-kaitsega prille ning mütsi.
  • Kasuta päikesekreemi, mille SPF on minimaalselt 15.
  • Kanna päikesekreemi kogu kehale 30 minutit enne väljaminekut. Määri kreemi uuesti peale vähemalt kahe tunni pärast, pärast ujumist või higistamist aga koheselt.
  • Hoia imikud intensiivsest päikesest pigem eemal. Päikesekreemi on neil enamasti lubatud kasutada alates kuue kuu vanuselt.
  • Jälgi oma sünnimärke ja muid muutusi nahal, kontrolli neid iga kuu.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles