Uuring: mida laps põrandal roomates sisse hingab

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
baby girl with a mug sitting on the floor
baby girl with a mug sitting on the floor Foto: Richard Semik/PantherMedia / Richard Semik

Väikelapse hingamisteedesse tungivaid mikroobe on seni olnud keeruline uurida, sest praegused uurimismeetodid on enamasti loodud täiskasvanute keskkonna uurimiseks. Et teada saada, mida põrandal roomav beebi sisse hingab, ehitasid teadlased robotbeebi.

Robotbeebi abil mõõdeti, millised mikroobid väikelapse roomamisliigutuste ja temast mööduvate täiskasvanute tõttu beebi hingamisteedesse satuvad, kirjutab Terviseuudised

Selgus, et beebi hingeõhus olevate mikroobide segu erineb põrandal olevast ja samas ruumis olevate täiskasvanute hingeõhus olevast mikroobide kooslusest.

Roomamise ajal oli seente ja bakterite arv lapse hingeõhus keskmiselt 8–21 korda suurem kui täiskasvanutel. Täiskasvanu liikumine ruumis ei lisanud siiski oluliselt mikroobide hulka õhku, mida beebi sisse hingab.

Osa mikroobidest näib liikuvat õhuvooludega kiiremini ja kaugemale kui teised. Kokkupuude mikroobidega varases lapsepõlves võib kaitsta teatud haiguste eest.

Saadud lisateave laste kokkupuudete kohta mikroobidega on samm edasi keskkonnast tingitud haiguste tekke põhjustest arusaamiseks ja elukeskkonna tervislikumaks muutmiseks, ütlevad uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles