Kas kalanahka maksab süüa?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Rezeda Kostyleva

Lõhenahka peetakse üldiselt söömiseks ohutuks, sest seegi sisaldab samu vajalikke vitamiine ja mineraalaineid nagu kala isegi.

Kala naha söömises mängib rolli pigem see, kas inimene ise seda süüa eelistab ning kui kvaliteetse kalaga on tegu, vahendab MedicalNewsToday. Kui lõhe ise sisaldab rikkalikult häid oomega-3-rasvhappeid, B- ja D-vitamiini ning valku, siis kalanahas leiduvad tegelikult samad ained. Seega aitab kala koos nahaga söömine ammutada veelgi rohkem vajalikke aineid. Kala soovitatakse süüa 2–3 korda nädalas, sest seal on kehale palju kasulikku.

Lõhe suudab elada ookeanides isegi väga jahedas, sest tema nahas on palju oomega-3-rasvhappeid, mis hoiavadki kala kehatemperatuuri ikkagi normis. Needsamad rasvhapped võivad inimesel aidata vältida südamehaigusi ning vererõhu tõusu, samuti on kala hea toit ajule ning hoiab nahagi kaunina. 2016. aastal avaldatud uuringus leiti isegi, et mereandide söömine (sealhulgas koos nahaga kala) aitab võidelda ning ravida II tüübi diabeeti.

Kui lõhet suitsutada või aurutada, võib selle nahk minna vesiseks või kummitaoliseks, mis ei ole ilmselt kõige maitsvam. Madalal kuumusel grillides või küpsetades jääb nahk aga krõbedaks ning suure rasvasisalduse tõttu ka maitsvaks. Pigem on oluline aga teada, kust kala tuleb, enne kui seda koos nahaga sööma hakata. Kala, mis on elanud väga räpastes ja saastunud vetes ning mille sisse on imbunud toksiine, võib sellega inimese tervise ohtu panna.

Nii nagu iga toiduga, ei maksa kalagagi liiale minna. Nimelt võivad kalas leiduvad rasvhapped mõjutada ka teatud ravimite toimet, näiteks verevedeldajate puhul. Aeg-ajalt kala söömine ilmselt probleeme ei tekita, ent enne menüüs drastiliste muutuste tegemist tasuks sagedastel ravimitarbijatel need spetsialistiga läbi rääkida. 

«Lõhepeekon» – kellele lõhenahk väga maitseb, võib proovida järgnevat retsepti:

  • Eralda lõhefileest nahk.
  • Lõika nahk paari sentimeetri suurusteks tükkideks ja kuivata neid paberrätikuga, et liigne niiskus välja saada.
  • Kalla pannile natuke õli ja lase sel kuumaks minna.
  • Kalla nahatükid pannile ning keera neid aegajalt ümber, et mitte kõrbema lasta.
  • Kui nahatükid on muutunud krõbedaks, võta need pannilt ära ning kuivata uuesti paberrätiku sees, et eemaldada liigne õli.
  • Lisa soola ja muid meelepäraseid maitseaineid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles