Kõige levinumal verehaigusel puuduvad ainuomased sümptomid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu ja -ringlus võivad viidata kehvveresusele.
Peavalu ja -ringlus võivad viidata kehvveresusele. Foto: Antonio Guillen Fern

Aneemia ehk kehvveresus on maailmas kõige levinum verehaigus, arvatakse, et seda esineb rohkem kui 1,3 miljardil inimesel. Haigus võib tulla mõnes teisest terviseprobleemist või vajalike ainete puudusest. 

Aneemia tekkest annab märku hemoglobiini kontsentratsiooni langemine alla normaalse väärtuse. Aneemia kujuneb, kui luuüdi ei taga punaliblede küllaldast asendamist, vahendab tervisenõustamise portaal Kliinik

Aneemial puuduvad ainuomased sümptomid. Haige kaebused sõltuvad veremahu muutusest, hemoglobiini hapnikukandlusvõime vähenemisest, aneemia kujunemise kiirusest, põhjuseks olevast haigusest, südame ja veresoonkonna kohastumisvõimest. 

  • Südame ja veresoonkonnaga seotud iseloomulikeks tunnusteks on õhupuudus, valu rinnus (tingitud südamelihase hapnikuvarustuse vähenemisest), südamekloppimine.
  • Nahk on kahvatu või kollane, juuksed haprad ja võivad enneaegu halliks minna. Esineb luude valulikkust.
  • Närvisüsteemiga on seotud peavalu, peapööritus, mäluhäired, erutuvus, nõrkus, paresteesiad (vääraistingud). 
  • Seedetrakti puudutavateks nähtudeks on isutus, iiveldus, kõhuvalud, oksendamine, kõhukinnisus või -lahtisus, keelepõletik, suu limaskesta haavandid, neelamishäired.
  • Neerukahjustusele viitab veri uriinis. Võib tekkida palavik. 

Normaalne hemoglobiini tase:

  • meestel vahemikus 130–170 g/l,
  • naistel vahemikus 120–150 g/l.

Mitmed kroonilised haigused (kasvajad, põletikulised haigused) põhjustavad nn kroonilise aneemia, mida tuleb eristada rauavaegusaneemiast. Ravi on otseselt seotud aneemia põhjuse likvideerimisega. Enne ravi alustamist on kindlasti vaja aneemia olemus täpselt välja selgitada.

Punaliblede kaotus või hävinemine

Erütrotsüütide (punaliblede) kaotus või hävimine, mis tuleb ägeda verekaotuse tagajärjel (trauma, verejooks elunditest, hüübimispuudulikkus). Põhjuseks võib olla ka krooniline verekaotus, mis on seotud kas haavandi või kasvajaga. Tavaliselt kujuneb rauavaegusaneemia, mis on aneemiatest kõige levinum. Selle puhul toimub kiire rakkude lõhustumine ehk hemolüütilineaneemia, mis on tingitud punavererakkude puudulikkusest, häiretest immuunmehhanismides või infektsioonidest. 

Vajalike ainete puudus

Erütrotsüütide produktsiooni häired, mis seonduvad punalibleloomeks vajalike ainete puudusega, nagu raua-, B -vitamiini- ja foolhappepuudus. Tegemist võib olla ka punavereloomekoe esmase kahjustusega luuüdi tasandil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles