Toidud, mis tekitavad ebameeldivat kehalõhna

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halva kehalõhna puhul peaks oma toitumisharjumused üle vaatama.
Halva kehalõhna puhul peaks oma toitumisharjumused üle vaatama. Foto: Graig Robinson/Panthermedia

Halba kehalõhna võib põhjustada haigus, stress või halb hügieen ning mõnel inimesel on lausa sündroom, mis paneb neid kala järgi lõhnama. Terve inimese puhul võib halva kehalõhna põhjust otsida aga ka toidust. 

Kehal on kahte tüüpi higinäärmeid. Ühed, mis toodavad võrdlemisi lõhnavaba vesist higi, mis katab keha näiteks füüsilise aktiivsuse järel. Teised higinäärmed, mis paiknevad kaenla all ja kubemes, eritavad õliseid aineid, mis vastutavad enamiku kehalõhna eest. Nendel higinäärmetel ongi tõenäoliselt seos ka sellega, mida sööd, vahendab portaal Men´s Health. 

Brokoli, kapsas ja lillkapsas

Ebameeldivaid kehalõhnu võivad põhjustada toidud, mis sisaldavad väävlit. Olenemata sellest, kas neid süüa küpsetatult või toorelt, eraldavad need toidud väävlit, mis tekitab seedimisel mädamuna lõhna. See jõuab ka higinäärmeteni. Väävlirikkaid köögivilju ei peaks täielikult vältima, kuna need on tervislikud ja tugevdavad immuunsust.

Siiski, kui sööd neid pidevalt ja kahtlustad, et need panustavad halba kehalõhna, võiks need muude köögiviljade vastu välja vahetada. Vali vähem väävlit sisaldavad toidud nagu kõrvits, maguskartul, suvikõrvits, apelsinid ja virsikud.

Küüslauk ja sibul

Need mõjutavad otseselt hingeõhku, suu kaudu eraldub aga kõige enam kehalõhnu. Hammaste pesemine ja vee joomine peale küüslaugu ja sibulaga vürtsitatud toitu võib aidata.

Kala

Ainevahetuse häire, trimetüülaminuuria ehk kalalõhna sündroom paneb inimese lõhnama halvaks läinud kala järgi. Harvaesineva haiguse käes kannatajad ei suuda lagundada trimetülamiini, koostisosa, millel on kalalõhn. Seedides toite nagu munad, kala ja ka mõned köögiviljad, toodetakse seedetraktis trimetülamiini. Kui seda saab kehas liialt, tuleb aine välja uriini, hingeõhu, higi ja ka seemnevedelikuga.

Loomaliha

Ajakirjas Chemical Senses avaldatud väikeses katses selgus, et mehed, kes ei söönud liha, lõhnasid meeldivamalt ja olid naistele ligitõmbavamad. Uurijad arvavad, et asi võib olla lihas sisalduvas rasvas, millest kehabakterid toituvad.

Alkohol

Liiga palju alkoholi võib tekitada kohutava hommikuse hingeõhu. 90 inimesega tehtud uuringus selgus, et igapäevaselt alkoholi tarvitavate inimeste hingeõhk erines teiste omast. Tõenäoliselt seetõttu, et alkohol reageerib suus või maksas teiste kemikaalidega ja moodustab lõhnavaid kõrvalprodukte nagu atsetaldehüüdi, tugeva lämmatava lõhnaga vedelikku. Alkohol võib ka suud kuivatada. Tavaliselt uhub sülg välja suhu kogunevad surnud rakud. Kogunedes hakkavad need rakud aga lagunema ja halba lõhna eritama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles