Psüühikahäirega patsiente iseloomustab D-vitamiini puudus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiin aitab terve püsida.
D-vitamiin aitab terve püsida. Foto: PantherMedia / Scanpix

Austraalia teadlased leidsid, et esmase psühhoosiepisoodiga patsientidel on oluliselt madalam D-vitamiini tase kui tervetel kontrollisikutel, piiratud tõendus viitab ka madalamale C-vitamiini tasemele.

Varasematest uuringutest on teada, et skisofreeniat pikaaegselt põdenud patsientidel on mitmete mikrotoitainete, näiteks foolhappe, B12-, C-, D- ja E-vitamiini defitsiit, vahendab Med24. Kui paljud neist aga juba psühhoosi haigestumisel olemas on, pole seni teada.

Kokku haarati metaanalüüsiks 28 erinevat uuringut kokku 2612 osalejaga, kellest 1221-l oli psühhoos ja 1391 olid terved kontrollisikud. Hinnatavate mikrotoitainete hulgas olid vitamiinid A, B12, C, D, E, folaat ning kümme mineraalainet: tsink, magneesium, naatrium, kaalium, kaltsium, vask, kroom, raud, mangaan ja seleen.

Analüüsidesse võeti uuringud, milles >75 protsenti patsientidest olid kas esmase psühhoosiepisoodiga, said ravi psühhoosi varase interventsiooni sildi all või kellel käis psühhootilise haiguse tõttu neuroleptiline ravi kolm aastat või vähem. Sobisid sellised uuringud, kus vitamiinide või mineraalainete taset veres võrreldi esmase psühhoosiga haigetel ja psühhoosita kontrollisikutel.

Seitse uuringut käsitles D-vitamiini (906 osalejat, neist 429 psühhoosiga ja 477 kontrollisikud). Metaanalüüsiga leiti, et psühhoosiga patsientidel oli D-vitamiini tase märkimisväärselt madalam. Kolmes uuringus, mis hindasid D-vitamiini ja psühhiaatriliste sümptomite seoseid, leiti kõikides mõni seos madala vitamiinitaseme ja halvema vaimse tervise vahel.

A, C ja E vitamiine käsitleti viies uuringus, neist kahes leiti psühhoosiga patsientidel suur C-vitamiini defitsiit. Need uuringud olid aga väiksed. Ühes töös leiti, et värskelt diagnoositud skisofreeniaga patsientidel tõi suurtes annustes C-vitamiini manustamine kaheksa nädala jooksul kaasa suurema sümptomite paranemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles