Naine suri grippi, olles haigust põdenud sel hooajal teist korda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp. Pilt on illustratiivne.
Gripp. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

58-aastane Texasest pärit Angie Barwise oli gripipisikuga hädas möödunud aasta lõpul ning hiljuti tabas teist tüüpi gripiviirus teda uuesti. Naine suri gripi tüsistustesse.

Barwise'il diagnoositi mullu kolm päeva pärast jõule A-gripiviirus ning talle kirjutati välja gripiravim Tamiflu, vahendab Daily Mail. Naine paranes haigusest pealtnäha üsna hästi, ent vaid mõni nädal hiljem diagnoositi tal uuesti gripp, seekord B-gripiviirus.

Naise pere sõnul võtsid nad mõlemal korral gripidiagnoosi väga tõsiselt. Esimesel korral tekkis gripist tüsistusena bronhiit ja neelupõletik. Tõenäoliselt oli tegu A(H3N2) tüvega, mis on maailmas tänavu domineerinud ning olnud ka paljude gripisurmade põhjuseks. Barwise'i abikaasa Gregi sõnul paranes naine aga mõne päevaga pärast seda, kui oli saanud vajalikud ravimid.

Teist korda tabanud gripi puhul oli mehe sõnul väga raske naise palavikku kontrolli all hoida. «Pidime talle andma iga mõne tunni tagant ravimeid, et palavikku alla tõmmata,» ütles Greg. Ka sel korral võttis naine Tamiflud, kuid kuna tema sümptomid kahe päeva jooksul ei leevenenud, viis abikaasa ta haiglasse, kus võeti analüüsid ning saadeti nad tagasi koju.

Järgmisel päeval selgus, et naine põeb kopsupõletikku ning tal on sepsis, mõlemad olid gripi tüsistused. Möödunud laupäeval ehk kaks päeva pärast haiglasse sissekirjutamist naine suri.

«Ma lahkusin haiglast vaid hetkeks ja arvasin, et kõik on kontrolli all – siis aga sain telefonikõne, et ta on lahkunud,» sõnas Greg. Sotsiaalmeedias võttis sõna ka naise vend Brian Smith, et hoiatada gripi ohtlikkuse eest. «Mu õde poleks pidanud grippi surema. Kui teil on sugulane või tuttav gripis, peab seda väga tõsiselt võtma,» kirjutas ta.

Piirkonnas, kus pere elab, on gripist tingitud surmajuhtumeid olnud juba üle 20, paljud neist on põhjustatud gripi tüsistustest (kopsupõletik, sepsis, septiline šokk).

Eesti terviseameti kinnitusel domineerib praegu B-gripiviirus, kuid lähinädalatel võib hakata kasvama A-gripiviirusega seotud haigestumus. Veel on hetkel ringluses kaks A-gripiviirust (H1N1) ja (H3N2). Praegune gripi intensiivsus ja leviku kiirus on iseloomulik klassikalisele gripihooajale – intensiivsust hinnatakse praegu veel keskmiseks ning levikut laialdaseks, kuid haigestumus on jätkuvalt tõusutrendil. Seni on Eestis gripist tingitud surmajuhtumeid olnud 12. 

Loe veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles