Tervisenõu: miks tekitab hernesupp kõhugaase?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hernesupp.
Hernesupp. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Hernesupp kuulub küll ühe õige vastlapäeva juurde, ent tihtilugu võivad pärast selle söömist tekkida ebamugavad kõhugaasid või -puhitus. Miks see nii on?

Vastab toitumisnõustaja Reelika Õigemeel:

Kaunviljad tekitavad puhitusi ja kõhugaase neis sisalduvate oligosahhariidide tõttu, mida inimese organism ei suuda hästi seedida. Kuid puhitused ja kõhugaasid on tuntavad neil, kes tarvitavad kaunvilju harva. Kui organism on kaunviljade tarvitamisega harjunud, tekib puhitusi ja kõhugaase oluliselt harvem ja vähemmärgatavalt. Kaunvilju on soovitav idandada ja/või leotada ning leotusvesi ära visata, nii väheneb ka tõenäosus puhituste tekkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles