Lihtne nipp, mis aitab vähem süüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söö toitu aeglaselt, naudi selle lõhna ja maitset.
Söö toitu aeglaselt, naudi selle lõhna ja maitset. Foto: Panther Media/Scanpix/ Dzinnik Darius

Värske uuring toob välja, et inimesed, kes näirisid toitu kauem ja tegid söömise ajal pause, kaotasid lihtsamalt kaalu. 

Ligi 60 000 II tüüpi diabeeti põdevat jaapanlast hõlmanud uuringuga otsiti seost söömiskiiruse ja kaalukaotuse vahel, kirjutab newsmax.com. Osalejad käisid regulaarselt kontrollis 2008.–2013. aastani. Uuriti nende vanust, sugu, kehamassiindeksit, vööümbermõõtu, vererõhku, söömisharjumusi, alkoholitarbimist ja suitsetamist. 

Tulemustest selgus, et söömise kiiruse vähendamine võib olla efektiivne viis hoida ära rasvumist ja vähendada sellega seotud terviseriske. «Muutused söömiskiiruses võivad mõjutada rasvumist, kehamassiindeksit ja vöökohta,» rääkisid uurijad Jaapani Kyushu ülikoolist.

WHO järgi on ülekaalus inimene, kelle kehamassiindeks on 25 ja rasvunud on inimene, kelle kehamassiindeks on 30 või rohkem. Jaapani uuringus määratleti aga rasvunuks juba inimene, kelle kehamassiindeks on 25.

Aeglaselt sööva grupi liikmete oli keskmiselt väiksem vöökoht kui teisel grupil. Samuti oli väiksem nende kehamassiindeks ja selles grupis oli ka vähem rasvunud inimesi. Võrdlusena saab öelda, et enam kui 44 protsenti kiiresti sööva grupi liikmetest olid rasvunud.

Teadlased märkasid kuue uurimisaasta jooksul ka inimeste toitumiskiiruse muutumist. Enam kui pool osalejatest ütles, et nende söömiskiirus muutus ühele või teisele poole. 

Lisaks leidsid teadlased, et kaalukaotusele aitas hästi kaasa see, kui inimesed lõpetasid pärast õhtusööki näksimise ega söönud kaks tundi enne magamaminekut midagi. Hommikusöögist loobumine ei andnud aga selle teadustöö järgi mingisugust tulemust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles