Kuidas seljatada emotsionaalne söömine?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia.net / Shannon Fagan

Paljud on ilmselt kogenud, et kurva või paha tuju korral on abiks šokolaad, pitsa või kook – igaühel oma lohutustoit. Sel viisil aga «sööme» emotsioone ning kui see harjumus sageneb, annab muutus kehakaalus kiiresti tunda.

«Kui oled kunagi dieeti pidanud, siis ilmselt tead, mida tähendab näljatunde ignoreerimine või tegevuse otsimine, et mitte söögile mõelda. Selle asemel, et isu ignoreerida või vihata, tuleks hakata neid emotsioonide või muu olulisega seostama,» selgitas psühholoog Mel Wells portaalile Independent. Seda tehes ei ole me enam isude orjad, vaid õpime nende kaudu ennast tundma.

Ta selgitas, et emotsionaalsete isude ning nälja vahel on oluline erinevus. Kui emotsionaalne isu tähendab intensiivset tungi saada kohe midagi head, siis tegelikult on asi peas kinni ning kui sellele mitte järele anda, möödub soov 10–15 minutiga, kuna tegemist pole näljaga.

«Reaalne nälg tuleb peale iga paari-kolme tunni järel. See pole kiireloomuline ega tekita inimeses paanikat, vaid tal on aega mõelda, mida süüa ja mis tema keha rahuldaks,» rääkis Wells.

Lohutustoitude poole pöördutakse siis, kui tuntakse end eemaletõugatuna, üksikuna, ebamugavalt või närvilisena. Kuna keegi seda tunda ei taha, otsitakse toidust lohutust ning tekibki emotsionaalne söömine. «Toit annab tunde, et meid armastatakse ning me kasutame seda negatiivsete tunnete varjutamiseks, kuigi sellest saadav emotsioon on ajutine,» lisas Wells. Pigem soovitab ta võtta hetkeks aeg maha, hingata sügavalt ning küsida endalt, mis tegelikult toimub ning kuidas end tunned. Emotsioone tuleb kuidagi defineerida ning õppida neid haldama, et mitte langeda jälle isude küüsi.

«Kui oled näljane, siis söö, kuid pööra toidule ja mälumisele tähelepanu, mitte ära topi seda lihtsalt suhu,» soovitas psühholoog. Järgmine samm on lõpetada söömine, kui kõht on täis. Söömise ajal võib mõelda, et sul on valik lõpetada õigel ajal ning leida enese jaoks parem võimalus, kui oma tunnete varjamine toiduga.

«Sa võid olla väsinud ja stressis, kuid toidust parem turgutus on enese eest hoolitsemine, jooga, meditatsioon või lihtsalt rahulik hingamistehnika. Samuti saab minna jalutama, lülitada välja telefon ja muud segajad ning raamatut lugeda,» tõi Wells näiteid.

Samas pole midagi halba ka aeg-ajalt esinevates nõrkustes ning me ei peaks end seepärast nuhtlema, et sõime korra liiga palju kommi või küpsiseid. Küll aga on hea, kui õpime oma keha kuulama ning emotsioone tundma, sest siis lähevad ka seletamatud isud psühholoogi sõnul mööda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles