Veganlus võib aidata vältida kurikuulsat elustiilihaigust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Craig Robinson

II tüübi diabeedi riskiteguriks on ülekaalulisus, mis tuleneb ebaaktiivsest elustiilist ja kehvast toitumisest. Hiljutise uuringu kohaselt on veganlus üheks võtmesõnaks II tüübi diabeedi vältimisel.

Hinnanguliselt 80 protsenti kõigist II tüübi diabeedi põdejatest on ülekaalulised, mis tähendab, et ülekaal on diabeedi väga suur riskitegur, vahendab MedicalNewsToday. II tüübi diabeet võib inimest tabada siis, kui insuliini toime on nõrgenenud ja selle eritus organismis vähenenud ning selle tulemusel tõuseb veresuhkru tase liiga kõrgeks.

Washingtoni arstide komitee võttis taimetoidu tarbimise mõju uurimiseks luubi alla 75 meest ja naist vanuses 25–75 eluaastat. Kõigi kehamassisindeks oli vahemikus 28–40, mis tähendab, et nad on ülekaalus või rasvunud, ent kellelgi neist polnud diagnoositud diabeeti.

Osalejad jagati kahte gruppi. Esimene grupp jälgis 16 nädala jooksul madala rasvatasemega vegandieeti, nende menüü koosnes peamiselt puu- ja köögiviljadest, kaun- ja teraviljadest. Sellisel menüül ei olnud kalorilisi piiranguid ehk osalejad võisid sisuliselt süüa, palju tahtsid. Teisel kontrollgrupil paluti aga oma toitumises muutusi mitte teha.

Niisamuti ei teinud kumbki grupp muutusi oma füüsilises aktiivsuses ega ravimite manustamises. Küll aga jälgiti regulaarselt iga osaleja beetarakkude funktsioneerimist (need reguleerivad insuliini hulka kehas), insuliinitootmist, veresuhkru taset ning muutusi kehakaalus.

Ilmnes, et veganiks hakanud inimestel paranes 16 nädala jooksul märgatavalt insuliini tootmine ning kõhunäärme beetarakkude funktsioneerimine, samuti langetasid nad tublisti kaalu. Veel selgus uuringujärgselt, et veganlus tõi kaasa veresuhkru taseme normaliseerumise.

«Õnneks annavad need tulemused lootust ja tõendeid, et taimse toidu eelistamine võib aidata diabeeti ennetada,» märkis uuringu juhtivautor dr Hana Kahleova. Samas tõdes ta, et see leid vajab veel kinnitust ning eksperimentgrupi näol oli tegu ülekaaluliste, ent siiski üsna terviseteadlike inimestega, kes olid motiveeritud menüüs muutusi tegema. Et see elustiil jääks püsivaks ning üldised tervisenäitajad paraneksid, olekski vaja motivatsiooni ning järjepidevust.

«Kui lähiajal ei muutu midagi inimeste toitumises ja elustiilis, on meie järgmised põlvkonnad ohus ning juba kolmandikul noortest ameeriklastest võib välja areneda diabeet,» nentis Kahleova.

Veganlus pole samas ainus viis liigsest kehakaalust vabaneda ning tervisenäitajaid parandada. Hakatuseks tuleks menüüst välja jätta maiustused, magusad joogid, liigselt töödeldud ja soolatud toidud (vorstid, viinerid, rämpstoit, soolased snäkid) jm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles