Toidutalumatus välistab naise menüüst uskumatu hulga toiduaineid (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laktoositalumatus. Pilt on illustratiivne.
Laktoositalumatus. Pilt on illustratiivne. Foto: panthermedia.net / Andriy Popov

Heli Kuusk (48) on naine, kes on viimased viis aastat võidelnud haigusega, mis ei luba tal süüa tavapärast toitu. 

«Igasugu kummalisi haiguslikke seisundeid tekkis juba aastate eest,» rääkis Saaremaal Valjala alevikus elav Kuusk ajalehele Meie Maa. Kadus jõud ja energia ning tekkis tohutu väsimus. Ühel hetkel oli ta fakti ees, et vahet polnud, mida ta sõi, kõik mõjus halvasti. 

Naine saadeti pärast mitmeid kiirabiskäike ja analüüse Tallinna gastroenteroloogi vastuvõtule. Seal tehti talle kõikvõimalikud uuringud, et põhjus üles leida. Päris täpset vastust aga senimaani pole. Toidutalumatus. Naine kaotas ühe suvega kaalust 15 kg. 

Tal ei olnud tsöliaakia, samas enamik teravilju tekitab reaktsioone. Üldse ei sobi talle piimatooted, maavitsalised (kartul, paprika, till, füüsal jm), laugulised (sibul, küüslauk, spargel, porru, karulauk, murulauk, maitseainesegud jm). Ka värsked puuviljad, marjad, enamik värskeid juurvilju, soja, mandel, kohv, pärm, pähklid, rosinad, vein, mesi, kakao jm. 

Kui Heli Kuusk on söönud midagi, mis talle ei sobi, siis toit lihtsalt seisab ega seedi. Või lööb kõhtu valu kõige sinna juurde kuuluvaga – kogu keha hakkab sügelema, silmanägemine hägustub jne.

Loe lugu täismahus Meie Maast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles