Autismi varajaseks avastamiseks luuakse vereproov

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autismi loodetakse diagnoosida verest.
Autismi loodetakse diagnoosida verest. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Teadlased on jõudnud lähemale testi väljatöötamiseni, millega saab uriini või vere kaudu avastada autismi.

Teadusajakirjas ilmunud uuring leidis, et autistlikke laste veri erines mitteautistlike omast ning uue meetodiga loodetakse autismi varem avastada, vahendab BBC. 

Uuring vaatles autistlikke ning mitteautistlikke lapsi ning leidis autismiga laste veres suuremaid valgukahjustusi. Teadlased ütlesid, et test võib võimaldada varasemat autismi avastamist.

Autism mõjutab käitumist ja eriti sotsiaalseid kokkupuuteid inimestega. Tavaliselt ei avastata autismi enne teist eluaastat ning enamasti pannakse diagnoos palju hiljem. Hetkel ei ole ühtegi bioloogilist testi, mis seisundit tuvastaks ning see diagnoositakse käitumise põhjal.

Teadusajakirjas Molecular Autism avaldatud uuring vaatas keemilisi erinevusi laste veres ja uriinis. Uuringus osales 38 autistlikku last ning 31 mitteautistlikku last, kes olid vanuses 5–12 aastat. Autismiga lastel leiti suuremaid valgukahjustusi vereplasmas.

Teadlaste sõnul võib test olla kunagi arstide abivahend autismi varaseks diagnoosimiseks. Järgmine samm on uurida ka teisi gruppe. Nende sõnul on neil toimiv meetod, mida nad soovivad nüüd katsetada ka noorematel lastel.

Siiski ei tea teadlased veel, kas test suudab vahet teha aktiivsus- ja tähelepanuhäirel, autismil ja teistel sarnastel seisunditel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles