TOP15: neis riikides panustatakse enim inimese heasse tervisesse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Andriy Popov

Lisaks inimese enda eluviisile määrab kodanike tervise ja eluea see, kuidas on korraldatud riigi tervishoiusüsteem. Loe, milliste riikide tervishoiusüsteemid on tunnistatud maailmas kõige inimsõbralikumaks. 

Londoni uuringute instituut Legatum selgitas välja, millised on tervishoiusüsteemi poolest edasijõudnumad riigid, vahendab Business Insider. Seda mõõdeti kolme komponendi järgi: kodanike füüsilise ja vaimse tervise andmed, tervishoiu infrastruktuur ning haigusi ennetavate teenuste ja hoolduse kättesaadavus.

Nimistus on tegu valdavalt riikidega, kus on arenenud majandus ning seetõttu ka suuremad ressursid tervishoidu panustamiseks.

Enim arenenud tervishoiusüsteem on järgnevates riikides:

15. Lõuna-Korea – seal katab riiklik tervisekindlustus ligi 97 protsenti kõigi elanike tervisekuludest, keskmine eluiga on aga 82,2 aastat.

14. Soome – elanike rahulolu tervishoiuteenuste osas on põhjanaabrite juures hea ning keskmine eluiga on 81,4 aastat.

13. Katar – see on Lähis-Idas üks parima tervishoiusüsteemiga riike. Hiljuti on seal astutud olulisi samme, et rakendada kogu riigis tervislikku tervishoiusüsteemi.

12. Saksamaa – olenemata sakslaste armastusest õlle ja vorstikeste vastu on nad maailmas ühed parima tervisega inimesed, ka keskmine eluiga on seal 81,1 eluaastat.

11. Belgia – riigis kehtib kõigile kodanikele kohustuslik tervisekindlustus.

10. Austraalia – keskmine eluiga on seal 82,8 eluaastat, mis paigutub selle näitaja poolest maailmas neljandale kohale.

9. Hong Kong – 7,2 miljoni elaniku kohta on seal 11 erahaiglat ning 42 avalikku haiglat. 2012. aastal oli Hong Kongis elavate naiste keskmine eluiga maailma kõrgeim.

8. Holland – juba kolm aastat järjest on Holland tunnistatud Euroopa tervishoiuteenuste tarbijaindeksi järgi Euroopa parimaks.

7. Norra – maailma riikide üldise elukvaliteedi osas on Norra kindlasti esirainnas ning selle põhjuseks on just elanike hea tervis. Kuni 16-aastastele lastele on tervishoiuteenused seal tasuta ning riik kulutab teenustele inimese kohta rohkem kui ükski muu riik.

6. Rootsi – rootslastest mehed elavad keskmiselt 80,7-aastaseks, tegu on meeste seas järjekorras neljanda kõrgeima keskmise elueaga.

5. Austria – ka seal on kohustuslikul tervisekindlustusel põhinev tervishoiusüsteem. Austria elanik maksab ühes kuus terviseteenuste eest keskmiselt 25 eurot.

4. Jaapan – jaapanlaste keskmine eluiga on 83,7 eluaastat, mis on maailmas kõrgeim. Samas kuna rahvastik vananeb kiirelt, on see käivitanud demograafilised probleemid.

3. Šveits – riik on kaunis ning elanikud terved – mida veel tahta? Ka Šveitsis kehtib kohustuslik tervisekindlustuse süsteem.

2. Singapur – keskmiseks elueaks on 83,1 aastat.

1. Luksemburg – parima tervishoiusüsteemiga riigiks kuulutati Luksemburg, kus elanike keskmine eluiga ulatub 82 eluaastani.

Eesti jäi nimistus 57. kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles