Püsiv kõhupuhitus võib viidata vähile

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui puhitust esineb peaaegu kogu aeg, tasub minna kontrollima.
Kui puhitust esineb peaaegu kogu aeg, tasub minna kontrollima. Foto: Panther Media / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Vaid kolmandik naistest pöördub selle munasarjavähi sümptomiga arsti poole, tõdes heategevuslik ühendus Target Ovarian Cancer

Püsiva puhituse üle kaebavatest naistest vaid 34 protsenti läheb enda sõnul tohtri juurde, kirjutab BBC. Pooled osalejatest muutsid seetõttu on toitumisharjumusi, näiteks loobusid gluteiinist või hakasid sööma probiootikumidega jogurteid. 

Heategevuslik ühendus on mures, sest inimeste teadlikkuse puhitusest kui vähisümptomist on väga madal. Varasemast uurimusest selgus, et vaid üks naine viiest teadis nimetada seda kui sümptomit. 

2014-aastal diagnoositi munasarjavähk Inglismaal Crawleys elaval Laura Everleyl (38). Enne diagnoosi saamist esinesid tal kõik munasarjavähi sümptomid, nende seas ka kõhupuhitus. «Ma arvasin, et mul võib olla ärritunud soole sündroom, sest sel on sarnased sümptomid,» rääkis Everley. 

Kuvatõmmisel on Laura Everleyl.
Kuvatõmmisel on Laura Everleyl. Foto: Vikipeedia

Ta proovis ka gluteenist loobuda, kuid midagi ei muutunud. «Mõte vähist polnud mulle isegi pähe tulnud. Sa lihtsalt ei mõtle kunagi sellele, et see juhtub sinuga,» rääkis vähi seljatanud naine. Praeguseks on ta lõpetanud ravimite võtmise ja tal läheb hästi.

Küsitlus viidi läbi Ühendkuningriigi naiste seas ja neilt küsiti püsiva kõhupuhituste kohta. 

Ühendkuningriigi terviseamet soovitab pöörduda arsti poole igal naisel, kes on tundnud viimase kolme nädala jooksul kõhupuhitust enamikel päevadel. Puhitus võib tekkida ka teistel põhjustel, näiteks ärritunud soole sündroomi või premenstruaalse sündroomi korral, kuid kui puhitust esineb pidevalt, see ei tule ega kao, tuleks minna seda kontrollima. 

Munasarjavähki esineb suurema tõenäosusega üle 55 aasta vanustel naistel. Heategevuslik ühendus leidis, et just selles vanuses naised otsivad sümptomite kohta kõige vähem infot ja on nii haigusest vähem teadlikud. Naistest vanuses 18 kuni 24 aastat tõdes 64 protsenti, et otsib internetist infot. 

Kui naiste teadlikkus on madala, ei jõua nad võimaliku probleemiga kiirelt arsti juurde ning seetõttu on haigust keerulisem ravida. 

Munasarjavähi sümptomid: 

  • Pidev kõhupuhitus - mitte tulev ja minev
  • Kiire täiskõhttunde tekkimine või vastupidi hoopis isukaotus
  • Mao- või kõhuvalu
  • Urineerimisega seotud sümptomid: vajadus tihedamini urineerida või vajadus jõuda kiiremini tualetti 
  • Sooletegevusega seotud muutused, näiteks kõhulahtisus või kõhukinnisus
  • Suur väsimus 
  • Seletamatu kaalulangus
  • Igasugune veritsemine pärast menopausi (sellega peaks pöörduma arsti poole)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles