Kaltsiumiliig võib rolli mängida Parkinsoni tõve tekkimisel

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Astrid Gast

Liigne kaltsium võib soodustada meie ajurakkudes keemilist klompide tekkimist, mis omakorda on Parkinsoni tõve alguspunktiks.

Cambridge’i ülikooli teadlaste juhtimisel valminud rahvusvahelisest uuringust selgub, et kaltsium võib vahendada protsessi, mille tulemusena ajurakud hakkavad surema, kirjutab ERR Novaator.

Kui meie närvilõpmeid ümbritsevas keskkonnas on liigselt kaltsiumi või alfa-sünukleiini, vallandub protsess, mis on Parkinsoni tõve alguspunkt. Alfa-sünukleiin on valk, mis normaalsel kujul on närvirakkudes väike ja lahustuv, kuid Parkinsoni tõve korral see mingil põhjusel kleepub kokku ja moodustab kiude, mis kahjustavad ajus närvirakke.  

Parkinsoni tõbi on üks neurodegeneratiivsetest haigustest, mida põhjustab looduslikult kehas esinevate valkude kokkukägardumine ja -kleepumine, mille tulemusena tekivad niitjad moodustised, mida nimetatakse amüloidfibrillideks.

Loe pikemalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles