Alkoholi kuritarvitamine võib põhjustada varajast dementsust (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Woman reaching for bottle of liquor
Woman reaching for bottle of liquor Foto: Scott Griessel/PantherMedia / Scott Griessel

Alkoholi liigtarvitamine suurendab dementsuse riski, eriti kõrgeneb soodumus varajaseks dementsuseks.

Uuringus vaadeldi miljoni inimese andmeid, kel oli 2008. ja 2013. aasta vahemikus diagnoositud dementsus ehk kognitiivsete võime progresseeruv halvenemine, vahendab CNN.

Uurides andmebaase, leidsid teadlased, et alkoholi tarbimisega seotud häireid oli diagnoositud 16,5 protsendil dementsusega meestest ja neljal protsendil naistest. Seda oli rohkem kui kaks korda rohkem kui ilma dementsusega inimestel mõlemas soost.

Alkoholiga seotud häired olid krooniline alkoholi kuritarvitamine ja alkoholisõltuvus. Seos alkoholi ja dementsuse vahel oli eriti tugev neil, kel esines varajast dementsust, mis diagnoositi alla 65 aasta vanuselt. Üle poolel varase dementsuse käes kannatajatest oli lisaks diagnoositud mõni alkoholiga seostuv häire.

Tuleb mainida, et uuringus vaadeldi ainult haiglaravile suunatud dementsusega patsiente. Enamasti ei satu inimesed dementsusega kohe haiglaravile, vähemalt mitte varajases staadiumis. Sellest hoolimata annab uuring aju uurijate sõnul märku sellest, et alkoholi liigtarvitamine lühendab eluiga ja vähendab elukvaliteeti. 

Kuidas alkohol aju kahjustab?

  • Etanool ja selle kõrvalprodukt atsetaldehüüd mõjub ajule mürgiselt ning võib viia püsiva stukturaalse ajufunktsiooni kahjustuseni.
  • Liigne alkoholitarvitamine võib põhjustada entsefalopaatiat. Maksakahjustusega kasvab ammoniaagisisaldus veres, mis põhjustab aju funktsioonide langust.
  • Alkoholismiga seostub veel kõrge vererõhk, vereringehaigused ja diabeet.
  • Lisaks kõigele on liigsete alkoholitarvitajate seas tihedamini suitsetajaid, madala hariduse või depressiooniga inimesi.  
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles