UNICEFi raport: Eesti on üks maailma turvalisemaid riike, kus sündida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti haiglates on tasemel sünnitusabi.
Eesti haiglates on tasemel sünnitusabi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kõige ohtlikum riik, kus sündida on imikusuremuse järgi Pakistan, kus sureb üks imik 22-st. Eesti on madalaima imikusuremuse poolest maailmas kuuendal kohal. 

Igal aastal sureb üle maailma umbes 2,6 miljonit imikut oma esimese elukuu jooksul. UNICEF avaldas eile raporti, kus on välja toodud maailma riikide järjestus imikusuremuse järgi.

Kõige kõrgema imikusuremusega riik on Pakistan, kus sureb enne ühekuuseks saamist üks 22 imikust. Madalaima imikusuremusega riik on Jaapan, kus esineb üks surm 1111 imiku kohta. Eesti imikusuremus on kõige madalamate seast kuues. Eestis on imikusuremus 1,3 tuhande elussünni kohta.

Lisaks oli tabelites võrdluseks välja toodud koolitatud tervisetöötajate arv 10 000 inimese kohta. Eestis oli see 2014. aastal 93 tervisetöötajat 10 000 inimese kohta, Jaapanis 131 töötajat. Riikides, kus palju imikuid sureb juba esimesel elukuul, on need arvud kordades väiksemad. Pakistanis on 10 000 inimese kohta 14 tervisetöötajat, Somaalias aga vaid 1.

Kõrgeima imikusuremusega riigid maailmas

  1. Pakistan
  2. Kesk-Aafrika Vabariik
  3. Afganistaan
  4. Somaalia
  5. Lesotho
  6. Guinea-Bissau
  7. Lõuna-Sudaan
  8. Elevandiluurannik
  9. Mali
  10. Tšaad

Madalaima imikusuremusega riigid maailmas

  1. Jaapan
  2. Island
  3. Singapur
  4. Soome
  5. Sloveenia
  6. Eesti
  7. Küpros
  8. Lõuna-Korea
  9. Norra
  10. Luksemburg
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles