Tasub teada: kuidas kontrollida oma sünnimärke (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuri sünnimärke tuleb regulaarselt jälgida.
Suuri sünnimärke tuleb regulaarselt jälgida. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Parim kaitse nahavähi eest on vältida solaariume, päikesepõletuse saamist ning sünnimärkide kokkupuudet otsese päikesevalgusega. Siiski tuleb nahal hoolikalt silma peal hoida ka ülejäänud ajal.

Oma keha võiks regulaarselt kontrollida, et avastada õigel ajal võimalikud muutused nahal või sünnimärkidel, vahendab Harvardi terviseblogi. End järjepidevalt kontrollides õpid aru saama, millised muutused nahal on normaalsed ning missugused kõrvalekalded vajaks rohkem tähelepanu.

Parim aeg oma nahale tähelepanu pööramiseks on pärast vannis või duši all käimist. Hea oleks, kui kasutada on täispikkuses peegel ning väiksem ja mugavam käsipeegel ruumis, kus on palju valgust. Järgi neid viit sammu, et end kogu keha ulatuses kontrollida:

- Vaata oma nägu, kaela, kõrvu ja (koos kellegi abiga) peanahka. Peanaha vaatlemiseks võib vaja minna kammi või fööni, et paremini näha, kas juuste all on sünnimärke ning kuidas nad elavad.

- Vaatle peeglist oma ülakeha ja selga. Tõsta käed üles, pööra tähelepanu ka külgedele, õlgadele, käsivartele ning küünarnukkidele. Vaata hoolikalt üle oma peopesad, küüned ning küünealused, sest isegi küünte all võib leiduda sünnimärke.

- Võta ette oma alakeha – uuri sealjuures ka suguelundite ja tagumiku nahka. Vaatle ka reisi ja reite sisekülgi.

- Istu ning võta ette oma varbad, varbavahed ning küüned.

- Oma keha vaatlemisel tuleb tundma õppida oma sünnimärke, naha seisukorda ning mistahes muid muutusi ja laigukesi nahal. Jäta meelde, milline on nahk ja sünnimärgid katsudes ja kuidas nad välja näevad. Muutused võib üles pildistada ning juurde märkida kuupäeva, et neid edaspidigi jälgida.

Pööra tähelepanu, kas nahal on:

  • tekkinud uusi sünnimärke (need võivad olla ka teistest erinevad);
  • tekkinud punaseid või tumedamaid, nahapinnast veidi kõrgemaid laike;
  • toimunud muutusi sünnimärgi suuruses, kujus, värvis;
  • tekkinud haavandeid, mis ei taha kuidagi paraneda;
  • tekkinud kõvasid kühmukesi.

ABCDE reegel sünnimärkide hindamiseks:

А – Asymmetry (asümmeetria): normaalsed sünnimärgid on täiesti sümmeetrilised. Kui viia läbi sünnimärgi keskosa kujuteldav joon, peaksid saadud pooled olema absoluutselt sümmeetrilised. Kahtlastel juhtudel näevad sünnimärgi pooled erinevad välja.

В – Border (serv): normaalsetel sünnimärkidel on servad selged, kahtlastel aga ebaühtlased ja laialivalguvad.

С – Color (värv): sünnimärgid, millel on mitu erinevat värvi või värvitooni, on kahtlased. Neid tuleb tingimata arstile näidata. Normaalsed sünnimärgid on tavaliselt ühte värvi, kuigi võivad sisaldada mõnikord ühe värvi heledamaid ja tumedamaid toone.

D – Diameter (läbimõõt): kui sünnimärk on suurem pliiatsi otsas olevast kustutuskummist (6 mm), tuleb seda kindlasti nahaarstile näidata. See reegel kehtib ka siis, kui teised näitajad (värv, asümmeetria ja servad) on korras.

E – Evolution (areng): kui sünnimärkide arv, sümmeetria, serv või värv on muutunud, peab neid arstile näitama. Tuleb meeles pidada, et ka vaid üks kõrvalekalle normist lubab pidada sünnimärki kahtlaseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles