Värske uuring: televiisori vaatamine tõstab veretrombi riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relaxed couple reading book and watching TV in living room at home
Relaxed couple reading book and watching TV in living room at home Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

Sage televiisori vaatamine suurendab venoosse trombeboolia tekkimise riski ning istumise kahjulikkust ei vähenda ka regulaarne treening. 

Liiga kaua televiisori ees istumine võib suurendada tervisele ohtlike trombide teket. Istutud aja tasakaalustamine piisava treeninguga ei vähenda riski märgatavalt, vahendab Springer.

Pikalt istumine võib viia trombide tekkeni, sest jalgade normaalne vereringe on häiritud. Uuring keskendus ühe levinud ja potentsiaalselt eluohtliku trombi, venoosse trombeboolia, tekkimisele. See võib tekkida jala süvaveenides või liikuda paigast ja blokeerida veeni mõnes teises kehaosas. Kui trombeboolia satub kopsu, tekib kopsutromboos ehk kopsuemboolia.

Televiisori vaatamine on üks levinumaid istuvaid tegevusi üle maailma. 2016. aasta Jaapani uuring leidis, et mida rohkem inimesed televiisorit vaatasid, seda suurem risk oli neil eluohtlik tromb saada. Minnesota ülikooli uuring keskendus lääne populatsioonile, kes on juba oma elustiililt suurema trombiriskiga.

Uuringus analüüsiti andmeid 15 158 ameeriklaselt vanuses 45–64. Vaadati, kas osalejad suitsetasid, olid füüsiliselt aktiivsed, ülekaalulised või mitte. Samuti uuriti nende haiglaandmeid, haiguslugu ning tervisetestide tulemusi. Tulemusd näitasid, et neil, kes veetsid rohkem aega televiisori taga, oli 1,7 korda suurem risk saada venoosne trombeboolia, võrreldes nendega, kes vaatasid telerit harva. Risk jäi kõrgeks ka siis, kui võeti arvesse osaleja kaal või treenituse tase.

Uuringu juhtivteadlane Yasuhiko Kubota sõnas, et isegi need, kes treenivad regulaarselt ei tohiks pikaaegsest istumisest tulevaid tervisekahjusid ignoreerida. Trombide teket vähendab füüsiline aktiivsus, kehakaalu kontrolli all hoidmine ja pikalt istumise vältimine.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles