Tasub teada: kuidas valmistuda vereprooviks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproov.
Vereproov. Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Iga päev annavad vereproovi tuhanded eestimaalased - olgu see tervisekontrolli, planeeritud meditsiinilise protseduuri või erakorralise abi saamise raames. Planeeritud vereproovi puhul on oluline ette valmistuda, et analüüs saaks korrektne.

Meditsiinilabori SYNLAB preanalüütika spetsialist Kristiina Treial vastab Kliinik.ee-s kuuele sagedasele küsimusele, mis tekivad seoses vereproovi andmisega.

Millal on parim aeg vereproovi andmiseks?

Vereproovi on soovitav anda hommikul enne kella 12, parim ajavahemik selleks on kell 8-10. Enne vereandmise protseduuri tuleb olla vähemalt tund aega ärkvel, et organism korralikult ärkaks.

Kas tohin enne vereproovi andmist süüa?

Enne vereandmise protseduuri on oluline olla 10-14 tundi söömata ja joomata. Vereandmisele eelneval päeval võib süüa ja juua nagu tavaliselt. Eelneval õhtul on aga soovitatav vältida väga rasvaseid, magusaid ja vürtsikaid toite ning alkoholi, sest need võivad veel hommikulgi mõjutada vereproovi kvaliteeti, mistõttu võib proovimaterjal muutuda kasutuskõlbmatuks ning analüüse ei saa teha.

Lisaks sellele, et vereproovi andmise päeva hommikul ei tohi süüa, ei tohi juua ka kohvi ega teed. Lubatud on vajadusel juua kuni üks klaas (200-250 ml) puhast vett. See ei mõjuta analüüside tulemusi. Kindlasti peab vereandmise protseduuri ajal olema suu tühi, ei tohi süüa, juua ega närida nätsu.

Kas enne vereproovi andmist võin ravimeid võtta?

Vereandmise päeva hommikul on soovitatav võimalusel vältida ravimite ning toidulisandite kasutamist. Teatud ravimite puhul seda siiski teha ei saa ja sellisel juhul tuleb verevõtjat ravimite tarvitamisest teavitada, sest ravim võib segada analüüside teostamist või muuta analüüside tulemusi.

Kas vereproovi andmisele eelnevalt võin teha trenni?

Vereandmise eelselt ei ole soovitatav trenni teha, pigem võiks füüsilist koormust vältida.  Skeletilihaste seisundit peegeldavate markerite (näiteks kreatiini kinaasi) määramise korral võiks vereandmisele eelneval õhtul/päeval vältida suure koormusega treeningut.

Arvestada tuleb, et analüüside tulemusi võib mõjutada ka kerge füüsiline koormus, näiteks vereandmisele tulek. Selle mõju vähendamiseks ja vereringe stabiliseerumiseks tuleb enne vereandmist vähemalt 15 minutit rahulikult istuda. See tähendab, et protseduuriks tuleb varuda aega.

Kas ma võin hommikul hambaid pesta või suitsetada?

Suitsetamine enne vereproovi ei ole soovitatav, kuna see võib muuta analüüside tulemusi. Hammaste pesemisele ei ole vereproovi puhul piiranguid. Kui tegu on mikrobioloogiliste uuringutega, mil proov võetakse suust ja kurgust, ei tohi eelnevalt hommikul hambaid pesta.

Mida peaksin teadma pärast vere andmist?

Pärast veenivere andmise protseduuri asetab õde punktsioonikohale kuiva tutiku ja plaastri. Lisaks tuleb torkekohale avaldada umbes 3-5 minutit survet, hoides kätt sel ajal küünarliigesest sirgelt ning soovitavalt 45-kraadise nurga all üleval. Paar tundi ei tohi selle käega tõsta raskusi ega teha sporti. See vähendab verevalumi tekkevõimalust pärast verevõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles