Hea teada: kuidas küüslaugulõhnast vabaneda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VILJANDI, EESTI,04DEC15
Toiduaidast saab osta puhast ja tervislikku kodumaist kaupa.

MARKO SAARM/SAKALA
VILJANDI, EESTI,04DEC15 Toiduaidast saab osta puhast ja tervislikku kodumaist kaupa. MARKO SAARM/SAKALA Foto: Marko Saarm / Sakala

Küüslaugu kasulikud omadused võivad halva hingeõhu kartuses saamata jääda. Tugevat lõhna aitavad leevendada näiteks õun, petersell või värske piparmünt. 

Kasulik maitse- ja ravimtaim küüslauk on tuntud oma vänge lõhna poolest, mis võib mõnikord sundida meid sellest loobuma. Küüslaugulõhna leevendamiseks sobivad mõned maitsetaimed ning ka piim, vahendab DW Health

Küüslauk annab roogadele suurepärase maitse, kuid on kahju, et selle söömine nii halba hingeõhku tekitab. Kui küüslauku hakkida ja purustada, tekib väävliühend allitsiin, mis ongi ebameeldiva lõhna põhjustada.

Halva hingeõhu vastu aitab piparmündilehtede närimine, samuti lehtsalat ja õun, milles sisalduvad eeterlikud õlid ja ensüümid lõhnatekitavad lagundavad. Kohvioad, petersell või klaas piima võib samuti lehka peita. Need abinõud on vaid ajutised, sest küüslaugulõhn ei eritu ainult suust, vaid ka nahalt.

Küüslauk on väga tervislik just seal sisalduvale kangesti lõhnavale allitsiinile. Teatavasti pärsib allitsiin bakterite kasvu, tõrjub viiruseid ja seenhaigusi eemale ja kaitseb veresooni.

Kui soovid ilma lõhnata hakkama saada, kuid ei suuda maitsest loobuda, võid proovida küüslauguõli. Selleks haki küüslauk suurte tükkidena, prae õlis ning võta küüslaugu tükid välja. Kasuta seda õli söögivalmistamisel ning hoiad halva hingeõhu kontrolli all ja saad ikkagi küüslaugu maitset nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles