Noore naise hägustunud nägemine osutus silmavähiks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunid silmad. Foto on illustratiivne.
Pruunid silmad. Foto on illustratiivne. Foto: chieu tran/PantherMedia / chieu tran

Vähkkasvajast nimega melanoom on ilmselt paljud kuulnud – aga sellest, et see tekiks silma sisse? Britta Fortson sai 18-aastaselt just seesuguse diagnoosi.

Floridas Jacksonville'is elav Britta Fortson valmistus 1991. aastal keskkooli lõpuaktuseks, kui täheldas esimest korda, et nägemine paremas silmas on hägune, vahendab Reader's Digest. Noor naine pani aja silmakliinikusse ning sai kontaktläätsed, ent need ei parandanud tema nägemist. Järgneval külastusel märkas silmaarst tema silmanärvis midagi kummalist ja suunas naise onkoloogi jutule. «Ta teadis kohe, et tegu on vähiga,» sõnas Fortson.

Diagnoosiks oli okulaarne melanoom, mis moodustab umbes viis protsenti kõigist melanoomijuhtudest. See lõi segamini nii ülikooliplaane mõlgutava nooruki kui ka tema perekonna elu. «Arst tahtis mu silma eemaldada, kuid ema seisis selle eest, et seda ei tehtaks. Ta leidis Philadelphias haigla, kus tehakse radioaktiivset ravi, mis võimaldaks silma alles jätta, kuid nägemine läks sellegipoolest kaotsi,» meenutas Britta Fortson. Selle ravi ta edukalt läbiski. Pärast täiendavaid analüüse tunnistati naine terveks ning ta sai minna Florida riiklikku ülikooli, nagu algselt plaanis.

Aastad läksid mööda, Fortson abiellus, sai kaks last ning asus tööle hooldekodus. Kui ta oli juba viis aastat vähist vaba olnud, kadus ka hirm, et kehas võiks veel mingisuguseid siirdeid leiduda. 2015. aastal, mil naine oli 42-aastane, sai ta tavaliste analüüside käigus teada, et maksaensüümide näitajad on normist kõrgemad. Arst andis saatekirja ultrahelile, ent kuna naise enesetunne oli hea, viivitas ta sinna minekuga kolm kuud.

Kui arst palus ultrahelijärgselt naisel kohale ilmuda koos abikaasaga, teadis ta, et midagi on valesti. «Vähk oli tagasi ja sedapuhku maksas – olin šokeeritud ega poleks seda kunagi oodanud,» nentis Fortson. Analüüsid näitasid, et maksakasvaja näol oli tegu samuti melanoomiga. Silmamelanoom võib nimelt levida ka teistesse kehapiirkondadesse ning peaaegu poolel juhtudest tabab see just maksa. Fortson pöördus Texasesse Andersoni vähiravikeskusse, kus ta kohe jutule võeti, ning tegi algust immunoteraapiaga. Ravi kestis kaks aastat, kuniks ilmnes, et kasvajad hakkasid kahanema.

«Eelmisel aastal tahtsid arstid kasvajast analüüse võtta, sest need näisid skaneeringutel mitteaktiivsed, kuid selles ei saadud kindel olla,» rääkis naine. Ta läbis maksa biopsia ning analüüsid näitasidki, et vähk on läinud. Täna elab naine iga päeva nii, nagu see võiks olla tema viimane. «Ma reisin, ma treenin maratoniks – mul on terve nimekiri, mida tuleb veel elu jooksul täita,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles