Tõde või müüt: keha hakkab vananema peale 30. eluaastat

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavigastusi saab vältida vastupidavustreeninguga.
Seljavigastusi saab vältida vastupidavustreeninguga. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Lihasmass hakkab küll 30. eluaastates vaikselt vähenema, kuid vigastused tulevad peamiselt siiski passiivsest elustiilist ja vähesest liikumisest. 

Victoria ülikooli lihas- ja treenigu füsioloog Alan Hayes arvas, et vanust ei saa lihasvaludes süüdistada enne 70. eluaastat, vahendab ABC.

On tõsi, et lihasmass on maksimaalne 20. eluaastate keskel ning peale 30. eluaastat hakkab see langema. Keha veab alt enamasti hoopis füüsilise aktiivsuse puudusest.

Pole kahtluski, et istuv elustiil on peamine vigastuste põhjustaja, rääkis professor Hayes. Kui istud tundide viisi laua taga, lühenevad puusaliigese lihased, mis ühendavad selgroogu, vaagnat ja reisi.

Kui aga nüüd toolist püsti tõusta ja oodata, et lihased toimivad oma tavapärasel viisi, tekibki vigastus kergesti. Istuv elustiil põhjustab ka ülekaalu. Rasv võib ladestuda ka lihaskoe vahele ja luudesse ja vähendada luutihedust ja tugevust. Arvamus, et keha hakkab 30. eluaastates üles ütlema, on professori sõnul põhjustatud teatud elustiilist.

Vigastustele muudab vastuvõtlikumaks ka rasedus. Laste saamine teeb keha gravitatsioonikeskuses tõsiseid muudatusi ja muudab liigesed venivamaks. Need muutused võivad tagasipöörduda, kuid võivad ka püsivaks jääda. 

Lihaskadu saab vähendada vastupidavus- ja jõutreeninguga. Lihaste võime treeninguga kohaneda ei kao isegi väga eakatel inimestel. Vastupidavustreeninguga ei ole mitte kunagi liiga hilja alustada.

Kasulik on kõndimine, jooksmine on veelgi parem, lisaks jalgrattasõit, kuid need tegevused ei kasvata lihast. Selleks tuleks oma igapäevaellu vastupidavustreening kaasata ning tarbida piisavalt valku, et lihastel oleks millestki taastuda.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles