Uuring lükkas ümber toidulisandi mõju südamehaiguste riskile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fish oil
Fish oil Foto: Pratin Charnnarong/PantherMedia / Pratin Charnnarong

Kokkuvõtlik uuring näitas, et oomega-3-rasvahappe toidulisandi võtmine ei vähenda südameinfarktide ja südame-veresoonkonnahaiguste esinemissagedust.  

Järjekordne metaanalüüs viitab, et mereelukatest saadud oomega-3-rasvhapete tarvitamine ei vähenda suure riskiga isikutel oluliselt surmaga lõppevate ega mittefataalsete südame-veresoonkonnahaiguste, samuti suurte vaskulaarsete sündmuste esinemissagedust, kirjutab Piret Rospu portaalis Med24. 

Briti uurijad võtsid kokku kümne uuringu andmed, kus osales kokku ligi 78 000 uuritavat. Uuringutesse olid võetud juba eelneva südame-veresoonkonnahaiguse või insuldi diagnoosiga patsiendid või suure haigestumisriskiga isikud. Inimeste keskmine vanus oli 64 aastat, kellest 61 protsenti olid mehed. Kõik tarvitasid oomega-3 RH vähemalt 12 kuud ja keskmiselt 4,4 aastat.

Toidulisanditel polnud mingit mõju kardiovaskulaarsete sündmuste, seal hulgas mittefataalse müokardiinfarkti, suurte vaskulaarsete sündmuste, insuldi, revaskulariseerivate protseduuride ja kardiovaskulaarse suremuse tekkele.

Eelmisel aastal avaldatud Ameerika Südameassotsiatsiooni teaduslikus seisukohas on kirjas, et oomega-3 RH kasutamine on mõistlik patsientidel, kellel on juba eelnev südame-veresoonkonnahaigus või südamepuudulikkus. Euroopa juhendid ütlevad aga, et oomega-3 RH kasulik efekt on kahtlane ja nende kasutamine vajab täiendavaid uuringuid.

Praegu ongi käimas kaks suurt uuringut – USA-s VITAL ja Ühendkuningriigis ASCEND, millelt juba käesoleva aasta lõpuks oodatakse täiendavat infot 1 g oomega-3 RH kasutamise kohta 40 000 patsiendil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles