Euroopas korjatakse müügilt ravim, mis tekitas patsientidel maksakahjustusi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Euroopa Liit lõpetab toimeainet flupirtiin sisaldava ravimi müümise, sest sellest saadav kasu ei kaalu üles kaasnevat maksakahjustuse tekkeriski.

Flupirtiini sisaldab valuvaigisti nimega Katadolon. Eestis toimub ravimi tagasikutsumine apteegi ja hulgimüügi tasandil ning see viiakse läbi hiljemalt 1. märtsiks, teatas ravimiamet. Pärast seda Katadolon’i enam välja kirjutada ega apteegist väljastada ei saa. Arstidel ja apteekritel tuleb patsiendid sellega kurssi viia ning neid nõustada teiste ravivõimaluste teemal.

Flupirtiin on kesknärvisüsteemile toimiv valuvaigisti, mida kasutatakse täiskasvanutel ägeda valu raviks üksnes siis, kui ravi teiste valuvaigistitega (näiteks mittesteroidsed põletikuvastased ained või nõrgad opioidid) on vastunäidustatud.

Foto: OTC online store

Euroopa Ravimiameti ravimiohutuse riskihindamise komitee alustas flupirtiini ohutuse ja efektiivsuse andmete hindamist seoses selle kasutamisel jätkuvalt laekunud maksakahjustuse juhtudega. Sealhulgas oli tegu tõsiste ja surmaga lõppenud juhtudega. 2013. aastal tehti küll ohutusülevaade, kuidas ravimi kasutamisest tingitud võimalikke riske minimeerida, kuid see ei ole andnud soovitud tulemust.

Selgus, et pärast eelmist ohutusülevaadet, mida rakendati alates aprillist 2015, esineb jätkuvalt tõsise maksakahjustuse juhtusid. Eestis on aastate jooksul teatatud ühest ägedast maksakahjustusest flupirtiini kasutamisel. Kuigi neid esines harva, võivad need olla eluohtlikud ning komitee hinnangul ei vähenda täiendavad meetmed riski piisavas ulatuses.

Arvestades olemasolevaid efektiivsuse andmeid ja flupirtiini praegust näidustust, ei esine haigusseisundeid, mille puhul ravi flupirtiiniga oleks ainus võimalus. Seega soovitas ravimiohutuse riskihindamise komitee müügiloa lõpetada.

Flupirtiin on Eestis turul alates 2004. aastast. Eelmisel aastal kasutas seda üle 1400 isiku. Ravimit kirjutasid välja perearstid, neuroloogid, anestesioloogid, reumatoloogid, neurokirurgid, üldarstid, taastusraviarstid jm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles