Kurkumi ravivad supervõimed on ületähtsustatud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Composition with bowl of turmeric powder on wooden table
Composition with bowl of turmeric powder on wooden table Foto: Z Jan/PantherMedia / Z Jan

Teadlaste sõnul on kurkumi tervisele kasulikud omadused ületähtsustatud ning ravivat toimet maitsetaime toidus kasutamisel ei ole. 

Kurkum on praegu üks populaarsemaid vürtse ning ilmub aina enam väiteid, et see aitab erineva tervisemurede vastu külmetusest lausa vähini, tugevdab tervist ja parandab välimust. Portaal Independent kahtleb kurkumi mõjus ning usub, et maitseaine kasulikud omadused on ületähtsustatud.

Episdemoloog Gideon Meyerowitz Katz usub, et kurkum on suurepärane näide tervise moeveidrusest. «See on müstiline, maitseb natuke nagu ravim ning algsed uuringud on näidanud selle kasulikkust,» rääkis ta väljaandele. Teadlase sõnul on probleem selles, et uuringud viidi läbi kurkumiiniga, koostisosaga, mida leidub kurkumis.

Kurkumiinil on võimsad antioksüdatiivsed ja põletikuvastased omadused. Uuringud on näidanud, et kurkumiin parandas Alzheimeri tõve diagnoosiga patsientide mälu. Kuid kurkumis on kurkumiini vaid umbes kolme protsendi väärtuses. Seetõttu ei saa kaugeltki veel ravivaks nimetada lattele või toidu sisse puistatud kurkumipulbrit. Lisaks on kurkumiini kehas väga raske omastada ning vaid 25 protsenti tarbitust imendub.

Raviomadusega kurkumiinidoosi võtmine on väga keeruline, sest selleks peaks taime või maitseainet tarbima lihtsalt üüratutes kogustes. Väga raske oleks seda saavutada vaid toitu maitsestades. Sellest hoolimata on kurkum suurepärane vürts ja maitse elavdaja erinevates roogades. Taime ei tohiks aga ülehinnata ning proovida sellega haigusi ravida.

Kurkum ei põhjusta enamasti mingeid kõrvalnähte ning see on hästi talutav. Viirushaiguse ajal kurkumi võtmine tõenäoliselt suurt kahju ei põhjusta ning keha tuleb viirusega niikuinii toime. Küll aga tuleb olla ettevaatlik eluohtlike haiguste puhul nagu vähk, kus ei piisa vaid kurkumist. Meyerowitz-Katz rääkis, kuidas on kohanud patsiente, kes vahetavad traditsioonilise vähiravi toidulisandite vastu välja ning mõned neist on surnud.

Tema sõnul ei ole kurkumi tarbimine iseenesest probleem, küll aga sellest saadava kasu ületähtsustamine. «Kui teatud «supertoidu» tervist tugevdavad omadused on liigtähtsustatud, võib see viia pettumuseni ja probleemideni, kui lubatud tulemusi ei saabu,» sõnas epistemoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles