Liiga palju kutsehaigusi jääb Eestis diagnoosimata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontoritöötajal võivad kiirelt vaevused tekkida õlgades, seljas ja kätes.
Kontoritöötajal võivad kiirelt vaevused tekkida õlgades, seljas ja kätes. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui varasemalt seostati ülekoormusvigastusi peamiselt füüsilise tööga, siis üha rohkem pööratakse tähelepanu kontoritöötajatele, kes aina sagedamate kaebustega töötervishoiuarsti juurde jõuavad.

Ülekoormusvigastused võivad tekkida nii üla- kui ka alajäsemetes, sealhulgas õla- ja kaelapiirkonnas, randmetes, küünarnukkides ja põlvedes. Need võivad olla tingitud tööst, mis nõuab ebaloomulikku asendit, korduvaid või kiireid liigutusi. 

«Viimaste aastate jooksul on kutsehaigusena kõige rohkem diagnoositud pehmete kudede haigusi, mis on seotud lihaste ülepingutusega, karpaalkanali sündroomi ja liigeste kahjustusega, mis on samuti tekkinud ülepingest ja sundliigutustest,» ütles Qvalitas Arstikeskuse peaarst dr Toomas Põld.

Luu- ja lihaskonna vaevustest tingitud terviseprobleeme on palju: alates ebamugavustundest ja nõrgast valust kuni tõsisemate haigusteni, mille tõttu ei saa inimene tööl käia ning vajab isegi haiglaravi. Krooniliste vaevuste puhul võib ravi ja paranemine osutuda tihti ebapiisavaks ja tagajärjeks võib olla eluaegne puue või töövõimetus. 

Põllu sõnul diagnoositakse Eestis vähe kutsehaigusi. Selle põhjuseks on klimaatilised eripärad ning töökultuur. Skandinaavia riikides pööratakse töökeskkonna ohutegurite vähendamisele rohkem tähelepanu ja investeeritakse töötervishoidu märksa enam.

«Haigusi diagnoositakse varasemates staadiumites ja tööandja poolt tasustatud taastusravi on kättesaadavam. Eesti number on väiksem just sellepärast, et paljud kutsehaigused jäävad diagnoosimata,» sõnas Põld.

Paljusid probleeme saab vältida või vähendada märkimisväärselt nende raskusastet, järgides kehtivaid tööohutuse ja töötervishoiu seadusi ning hea tava suuniseid. Samuti tuleks käia regulaarselt töötervishoiu arsti juures, sest ainult nii on võimalik tekkinud kaebustele kiiresti abi saada.

Täna peetakse rahvusvahelist ülekoormusvigastuste teadvustamise päeva, mille eesmärgiks on teadvustada tööst tingitud luu- ja lihaskonna vaevuste põhjuseid ning kutsuda inimesi üles pöörama rohkem tähelepanu töötervishoiu kontrollile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles