15 soovitust, kuidas vähendada suhkrutarbimist (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püüa osta magustatud jogurtite asemel näiteks maitsetamata jogurtit ja lisada sellele ise marju.
Püüa osta magustatud jogurtite asemel näiteks maitsetamata jogurtit ja lisada sellele ise marju. Foto: Panther Media / Scanpix / Christian Fischer

Suhkrust loobumine pole sageli nii lihtne, kui alguses tunduda võib, sest peidetud kujul suhkrut leidub paljudes toiduainetes. Toitumine.ee annab nõu, kuidas teadlikult oma suhkrutarbimist vähendada.

  1. Söö regulaarselt ja tasakaalustatult, eriti oluline on hommikusöök. Suur osa magusast süüakse söögikordade vahel, kui keha nõuab energiat. Seega tuleb vältida kõhu liiga tühjaks minemist.
  2. Piira magusate jookide tarbimist. 0,5-liitrises pudelis karastusjoogis on umbes 10 teelusikatäit suhkrut.

  3. Eelista nektarile ja mahlajoogile mahla, meeles pidades, et ka mahlades on n-ö looduslikke suhkruid. Mahla ei tohiks juua üle ühe klaasi päevas. Parim jook on vesi.

  4. Hoidu magusatest näksidest. Asenda need näiteks (kuivatatud) puuviljade ja marjadega, pähklite ja seemnetega. Kuivatatud puuviljadest-marjadest eelistada kindlasti suhkrustamata variante ning neidki süüa maksimaalselt 2–3 portsjonit. Üks portsjon on 20 g ehk umbes 2 spl nädalas.

  5. Kombineeri magusat millegagi, millest saadakse ka toitaineid. Näiteks kasuta koogi valmistamisel täisterajahu, lisada kaerahelbeid, pähkleid, seemneid, puu- ja köögivilju. Samal ajal proovi vähendada ka lisatud suhkru kogust.

  6. Mõnel inimesel on lihtsam päevapealt täielikult suhkrust loobuda. Esimene nädal on kõige keerulisem ja pärast võib juba märgata, et maitsemeel on kohandunud vähema suhkruga.

  7. Kui on teada, et ei suuda näksimisest loobuda, siis ei maksa varuda koju kappidesse magusat ja muid ahvatlusi.

  8. Magusate jogurtite ja kohupiimakreemide asemel eelista maitsestamata jogurtit või kohupiima ning segada sinna ise meelepäraseid lisandeid, nagu näiteks marju. Suhkru, mee või siirupi lisamisel ole tagasihoidlik, et ei saaks sama magusat või veelgi magusamat toitu kui poes.

  9. Haka kohvile või teele järk-järgult vähem suhkrut või mett lisama. Ideaalis õnnestub lisatud suhkrust ja meest viimseni loobuda.

  10. Asenda magustatud hommikusöögihelbed ja müslid lisatud suhkruid mitte sisaldavate  toodetega ja lisa värskeid või külmutatud marju ja puuvilju. Veelgi parem oleks süüa täisteraviljaputrusid.

  11. Loobu kommide või muude magusate toodete ostmisest suurtes pakendites. Tükihind on küll odavam, aga kokkuvõttes süüakse rohkem.

  12. Parem jäta esimene komm söömata, muidu ei pruugi maiustamine lõppeda enne, kui kogu pakk on tühi. 

  13. Šokolaadidest eelista tumedat kakaosisaldusega üle 70 protsnedi. Sedagi ei soovitata süüa üle 10 grammi päevas. 

  14. Puuviljakonservide hulgast eelista omas mahlas tooteid siirupis toodetele.

  15. Pudru peal kasuta moosi asemel marju või puuvilju. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles