Seistes töötamine polegi nii tervislik

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seismise laud
Seismise laud Foto: Panther Media/Scanpix

Värskes Austraalia uuringus tuuakse välja, et püsti töötamiseks mõeldud reguleeritavad lauad võivad viia ebamugavustunde ja vaimse väsimuseni. 

Sellise järelduseni jõudsid Curtini ülikooli teadlased, kui nad jälgisid 20 täiskasvanut, kes seisid arvutiga töötades tunde püsti, kirjutab Fox News. Uurijate hinnangul pole nende laudade kasutamine tervisele nii kasulik kui varasemalt on arvatud. Näiteks arvati enne, et sellise laua kasutamine parandavat kehahoiakut, vähendavat valu ja alandavat isegi kehakaalu.

«Aja jooksul ebamugavustunne suurenes kõigis kehaosades,» leidsid teadlased. Samas oli seismisel ka kasulik mõju - paranes osalejate võime probleeme loominguliselt lahendada. Teadustöö kokkuvõttes tõid nad välja, et pikaajalisse seismisesse tuleks suhtuda ettevaatlikult.

Seistes töötegemiseks mõeldud laudade kasutuselevõtu on tinginud pigem ärihuvid, mitte teaduslikud tõendid, leidis Nottinghami ülikooli füsioteraapia ekspert Alan Taylor Daily Telegraphile. Ta lisas, et nüüd uuritakse nende mõju ka teaduslikult ning on näha, et neil esineb mõningaid puuduseid. 

Uuring avaldati ajakirjas Ergonomics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles