Pähklid aitavad hoida ära vähi taastekkimist (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähklid.
Pähklid. Foto: Panther Media / Scanpix / Roman Tsubin

Yale'i vähikeskuse teadlastelaialdasest uuringust selgus, et käärsoolevähki põdenud inimestel, kes tarbisid regulaarselt pähkleid, on oluliselt väiksem suremuse risk ning vähi uuesti tekkimise tõenäosus. 

Teadlased jälgisid kliinilises uuringus 826 osaleja, kes olid põdenud kolmanda astme käärsoolevähi, kirjutab YaleNews. Osalejaid jälgiti keskmiselt 6,5 aastat pärast seda, kui nad läbisid operatsiooni ja keemiaravi.

Neil inimestel, kes sõid regulaarselt nädalas vähemalt kaks umbes 30-grammist portsjonit pähkleid, oli 42protsendiline haigusevaba paranemine ja 57-protsendiline üldise elumuse paranemine. 

Lähem analüüs näitas, et haigusevaba paranemise tõenäosus tõusis 46 protsenti selles gripis, kus söödi kolme sorti pähkleid, rääkis uuringut juhtinud professor ja Yale'i vähikeskuse direktor Charles Fuchs. Kasu tõid mandlid, Kreeka pähklid ja India pähklid.

Teadlased tõdesid, et nad ei tea veel praegu, millest täpselt tuleb pähklite kasulik mõju vähihaigetele. Fuchs tõdes, et pähklid võivad tulla kasuks, kuna inimene sööb nälja peletamiseks pähkleid, mitte süsivesikurikkaid toite, mida on seostatud kehvemate paranemistulemustega. 

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Clinical Oncology.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles