Meigitoode, mille peaksid pärast haiguse põdemist ära viskama

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmeetika.
Kosmeetika. Foto: Ronalds Stikans/PantherMedia / Ronalds Stikans

Kuigi tõbine inimene saab meigiga oma välimust soovi korral veidi parandada, tuleb teada, et meigitoodetelegi jäävad külge pisikud, mis võivad uuesti haigestumise põhjustada.

Kosmeetikatoodete puhul esineb mitmeid terviseriske – neile võivad pidama jääda nii gripiviirused kui ka muud bakterid, mis haigusi levitavad, rääkis Independent portaalile terviseinspektor Morgan Statt. Kõige ohtlikumaks meigitoodete seas peab ta huulepulki, mis võivad lisaks hingamisteede viirustele levitada ka herpesviirust.

«Huuled ja nende ümbrus on justkui sissepääs hingamisteedesse. Iga haigusetekitaja, mis huultele satub, paneb inimese haigestumise riski. Pärast haiguse põdemist tuleks sel ajal kasutatud huulepulgad ära visata,» soovitas Statt. Kui sa ei suuda lemmikhuulepulgast loobuda, on tema sõnul abi ka sellest, kui lõikad huulepulga tipu maha. Huulepulga ümbrist ning selle sisu võib üritada desinfitseerida, ent kuna pulga sisu on bakteritele hea varjuline keskkond, siis kindlam on see pigem ära visata.

Nii nagu huultele mõeldud toodetega, võivad haigused levida ka ripsmetuši, silmalaineri jm kaudu. Kui oled põdenud põletikulist silmahaigust, soovitab Statt ka silmadel kasutatavad tooted riskide vältimiseks välja vahetada. Selle soovitusega nõustub ka dermatoloog dr Alan Parks, kelle sõnul on silmahaigused väga nakkavad ning nende põdemise ajal kasutatud meigitoodetest tuleb loobuda. Mõlemad eksperdid kinnitavad, et samal põhjusel pole kuigi turvaline ka meigivahendeid jagada ega kasutada aegunud kosmeetikat.

«Enamikel meigivahenditel on antibakteriaalsed omadused, mis aeglustavad bakterite kasvu, ent need muutuvad aasta-paari jooksul ebaefektiivseks. Kosmeetikast, mida oled teistega jaganud, kasutanud haiguse ajal ning mis on olnud meigikotis üle aasta aja, võiks loobuda,» nentis Statt. Unustada ei saa sedagi, et meigipintslid on bakterite meeliskeskkond ning neid võiks tihedama kasutamise puhul puhastada suisa kord nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles