Marfani sündroom: pärilik haigus, mis põhjustas Chewbacca pika kasvu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tähesõjad» (1977)
«Tähesõjad» (1977) Foto: Shooting Star/Shooting Star/Sipa USA

Pärilik sündroom, mis annab kehale iseloomulikud tundemärgid, paneb haige südame ohtu. 

Marfani sündroom esineb ühel inimesel 10 000-st ning selle seisundiga inimesi iseloomustab pikk ja kõhn kehaehitus, vahendab ABC

Oma märkimisväärse kasvuga oli 221 sentimeetripikkune Peter Mayhew nagu valatud Chewbacca rolli «Tähesõdades». Paljud ei teadnud, et ikoonilist tegelast mänginud näitleja elas Marfani sündroomiga. Marfani sündroom on päritav haigus, mis mõjutab keha sidekudesid ja annab inimestele pikad kõhnad jäsemed ning mõnikord ka kõvera selgroo.

Austraalia poeet Andy Jackson, kellel sündroom diagnoositi, ütles, et kõige nähtavam märk Marfani sünroomist on kõhn ja pikk keha ning pikad sõrmed. Kõige suurem risk on südameprobleemide tekkimine. Jacksoni isa suri südamerikke tõttu 47-aastasena ning ka temal kahtlustati Marfani sündroomi. 

Nüüd on sündroomi ravi paranenud ning patsiendid võtavad ravimeid, mis aeglustavad südamerütmi ja vähendavad selle koormust. Kui aastakümneid tagasi oli Marfani sündroomiga patsientide keskmine eluiga 30–40 aastat, siis nüüd on võimalik regulaarse kontrolli ja ravimeetoditega elada võrdlemisi normaalse pikkusega eluiga.

Pikkade jäsemete ja kasvu tõttu sattuvad Marfani sündroomiga inimesed tihti korvpalli ja võrkpalli mängima. Kahjuks ei teadnud Ameerika võrkpallur Flora Hyman oma tõvest ning suri 31-aastaselt võrkpallimängul. Nüüd on soovitatud Marfani sündroomiga inimestel tippspordist loobuda.   

Ameerika 16. president Abraham Lincoln võib olla üks kuulsamaid selle sündroomiga inimesi. Lisaks Lincolnile olid Marfanile viitavad proportsioonid ka lauljal ja laulukirjutajal Robert Johnsonil, Vene pianistil Sergei Rachmaninoffil ja Itaalia viiuldajal Niccolo Paganinil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles