10 nõuannet, kuidas antidepressantide kõrvalmõjudega toime tulla (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sage peavalu häirib elukvaliteeti.
Sage peavalu häirib elukvaliteeti. Foto: Panther Media / Scanpix / Antonio Guillen Fernández

Nagu kõigi ravimite puhul, võib ka antidepressantide võtmisega kaasneda kõrvalmõjusid. 

Kui tunned nende ravimite võtmisel tõsiseid kõrvalmõjusid, tasub võtta ühendust arstiga. Kuidas aga võimalike kergemate kõrvalmõjudega paremini toime tulla, annab nõu Harvard health.

Suukuivus 

Joo palju vett, näri sageli suhkruvaba nätsu ja pese hambaid.

Kõhukinnisus

Tarbi täisteratooteid, ploome ning puu- ja köögivilju. Joo piisavalt vett. 

Urineerimisprobleemid 

Kui on probleeme urineerimise alustamisega, tasub pöörduda arsti poole, sest ta aitab leida lahenduse (näiteks ravimi).

Pearinglus

Järsud liigutused võivad viia vererõhu langemiseni ja see omakord tekitab pearinglust. Seda aitab vältida rahulikumalt liikumine ehk kui tõused laua tagant või voodist, ära kiirusta. Lisaks tuleks tarbida piisavalt vedelikku.  

Päeval tekkiv unisus

See probleem tekib tavaliselt ravi algusest ja ei kesta kaua. Mõnikord võib selle vastu aidata see, kui võtta antidepressanti enne magamaminekut, kuid mõistlik oleks küsida nõu ka arsti käest. Kui tunned end unisena, ära istu rooli ega kasuta raskeid või ohtlikke seadmeid.  

Uneprobleemid 

Sageli hakkab uni paranema, kui inimene on juba paar nädalat rohtu võtnud. Mõnikord aga nii lihtsalt ei lähe ja tuleks pöörduda arsti poole, kes saab pakkuda välja uusi lahendusi, näiteks vahetada vajadusel ravimit.

Iiveldus

Ka iiveldus kaob sageli mõni nädal pärast ravimi võtmise alustamist. Mõnikord aitab iivelduse vastu see, kui võtta antidepressanti pärast söömist. 

Rahutus

Pärast ravimi võtmist võid tunda end närvilise või rahutuna. Seegi tunne peaks kaduma mõne nädala jooksul. Harvadel juhtudel jääb see tunne siiski püsima ning mõnikord võib see viidata näiteks depressiooni süvenemisele.

Peavalu

Need võivad tulla ja kaduda. Mõnikord on ka püsivamad, aga tavaliselt kaovad siiski paar nädalat pärast seda, kui rohuvõtmist alustatud sai. 

Seksuaalsed probleemid

Mõnikord on seksuaalsed probleemid mööduvad või pole otseselt seotud ravimiga. Kui need probleemid ise ei möödu, tasub pöörduda arsti poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles