Hea teada: millised on songa tekkimise riskitegurid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Businessman Suffering From Stomach Ache
Businessman Suffering From Stomach Ache Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Song võib kulgeda ilma kaebusteta, kuid võib põhjustada ka tugevat valu ja vajada arsti tähelepanu. 

Song ei pruugi kirurgilist sekkumist vajada, kuid, kui songa ei õnnestu kõhtu tagasi lükata ja esineb püsiv valu, tuleb kohe arsti juurde pöörduda, vahendab Kliinikum. Songa teket soodustab raske füüsilise töö tegemine, kuid ka krooniline köha. 

Song on kõhukelmega kaetud kõhukoopa elundi või selle osa väljasopistumine läbi kõhuseina nahaalustesse kudedesse. Väljasopistumine toimub läbi nn nõrkade kohtade. Kõhuseina teatud osade nõrkus on kas kaasasündinud või elu jooksul omandatud. Nõrgale kohale tekib väljavõlvumus, mis sisaldab tavaliselt rasvkude, vahel ka soolelinge.

Song tuleb paremini nähtavale püstiasendis ja punnestamisel. Kõige sagedamini esineb kubeme- ja nabasonga. Kubemesonga esineb rohkem meestel. Läbi operatsiooniarmi välja tungivat songa nimetatakse armisongaks. Harvem esineb reie- ja ülakõhusonga.  

Songa tekkimise riskitegurid

  • Raske füüsiline töö ja raskuste tõstmine
  • Krooniline köha
  • Kõhukinnisus
  • Oluline kehakaalu tõus 

Song võib esineda vaevusteta, kuid võib põhjustada ka ebamugavustunnet ja valu. Vaevused tugevnevad füüsilisel pingutusel. Lamavas asendis on tavaliselt võimalik songa kõhuõõnde tagasi lükata. Kui songa ei õnnestu tagasi lükata, kuid puudub valu, on tegu fikseerunud songaga. Kui songa ei õnnestu tagasi lükata, kuid esineb songa piirkonnas püsiv valu, võib olla tegu pitsunud songaga. Sel juhul peab kohe pöörduma kirurgi poole. 

Ravi on kirurgiline

Songa kahtluse korral täpsustab diagnoosi kirurg. Vastunäidustuste puudumisel on songa ravi kirurgiline. Pitsumata songa opereeritakse plaanilises korras. Kui operatsioonini kulub aega, on võimalik vaevusi vähendada bandaazi ehk songavööd kandes.

Songa operatsiooni puhul tehakse nahalõige songa piirkonnas. Songa sisu lükatakse tagasi kõhuõõnde, ava kõhuseinas suletakse. Kui operatsioon toimub paikse tuimestusega, on vajalik olla operatsioonipäeval söömata. Juua tohib ainult vett ja seda mitte hiljem, kui tund enne operatsiooni algust. See aitab vältida operatsiooni ajal tekkida võivat iiveldust ja ebamugavustunnet. 

Peale songa operatsiooni teeb liikumine head

  • Haava piirkonna vähene turse ja verevalum on mööduvad ega viita tüsistusele.
  • Ärge jääge voodisse, liikuge! Haavavalu takistab Teil ennast vigastamast.
  • Lubatud on väikeste raskuste tõstmine, mis ei põhjusta haavavalu. Tehke seda sirge seljaga, kasutades enam jalgade tööd. Suuremate raskuste tõstmist peaks vältima 5-6 nädalat.
  • Võimalusel ärge juhtige autot nädala jooksul. Järsk pidurdus võib põhjustada tugevat valu. Vältige kõhukinnisust, vajadusel kasutage kerget lahtistit.
  • Tööle tagasi pöördumine sõltub Teie enesetundest. Kontoritööl olev inimene võiks asuda tööle 1-2 nädalat ja füüsilist tööd tegev 3-4 nädalat pärast operatsiooni. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles