Terviseamet hoiatab kosmeetikas sisalduva säilitusaine eest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lööve võib anda märku sügelusega.
Lööve võib anda märku sügelusega. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Kosmeetikatoodetes kasutatavale säilitusainele kehtestatakse rangemad piirangud, sest aine kutsub esile aina rohkem allergilisi reaktsioone. 

Kosmeetikatoodetes säilitusainena kasutatavale metüülisotiasolinoonile kehtestatakse aprilli lõpust karmimad piirangud, kuna sellest ainest põhjustatud allergiajuhud on hakanud sagenema, teatas terviseamet. 

Kuni 27. aprillini käesoleval aastal võib metüülisotiasolinooni sisaldus mahapestavas tootes olla kuni 0,01 protsenti. Pärast piirangu jõustumist ei tohi  mahapestavad kosmeetikatooted sisaldada nimetatud ainet enam üle 0,0015 protsendi. Mittemahapestavates kosmeetikatoodetes ei ole aine kasutamine lubatud.

Kuigi mittemahapestavates kosmeetikatoodetes keelustati aine kasutamine juba aasta tagasi, on terviseametil tulnud keelule vaatamata aasta jooksul kõrvaldada turult mitmeid metüülisotiasolinooni sisaldavaid kreeme. Samuti on amet registreerinud põhjendatud kaebusi elanikelt, kellele on ohtlikku ainet sisaldanud kreemid tekitanud soovimatu tervisemõju, milleks on valdavalt olnud allergilised reaktsioonid.

Seega juhib terviseamet kõikide kosmeetikatoodete tootmise, importimise, levitamise ja müügiga tegelevate ettevõtete tähelepanu vajadusele  kontrollida üle oma kosmeetikatooted metüülisotiasolinooni sisalduse osas ja veenduda, et sisaldus vastaks nõuetele.

Metüülisotiasolinoon võib põhjustada sügelevat ja valulikku löövet, ka villikeste teket – enamasti tekib lööve eelniisutatud salvrätikute kasutamisest sõrmedele ja kätele, seepide ja šampoonide kasutamisest aga näo piirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles